Димитровград кандидатства за Европейска столица на културата

В най-скоро време Димитровград ще заяви кандидатурата си за бъдеща Европейска столица на културата, като част от решение за общо домакинство на 26 европейски града. Колективната заявка идва в установения срок преди определяне на следващото домакинство,  съобщава кметът Иво Димов.

Кандидатурата на Димитровград е съвместна – със словашкия областен град Хлоховец. Така, при успех, двата града ще могат да се поздравят като бъдещи Европейски столици на културата през недалечната 2026 г.

Препоръките за Димитровград идват от Пловдив, който миналата година стана първият български град, Европейска столица на културата. Тамошната градска управа е припознала именно града край Марица като достоен след шест години да приеме домакинството на редица културни събития на световно ниво.

По думите на Иво Димов, ако Димитровград и Хлоховец съумеят да се преборят с останалите кандидати, това ще разкрие редица възможности не само пред местното ресторантьорство, хотелиерство и пред туристическия бранш в града, но и пред бизнеса в региона.

„Наясно съм, че за да се случи това предстои много работа пред мен и екипа ми“, признава градоначалникът.

 

Финалът на националния конкурс „Кмет на годината“ 2020 наближава. Гласувайте за своя кмет до 29 октомври на kmetnagodinata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *