Зариа Форман и нейните самотни картини, вдъхновени от айсбергите и с надеждата да ги запазим живи

Тя успява да пресъздаде духа на този красив континент, рисувайки големи пастелни произведения, които улавят скулптурната красота на огромните ледени образувания, които сякаш се сред първите жертви на глобалното затопляне и климатичните промени и техният размер се свива все повече и повече.

През изминалата зима художничката имаше възможността да се докосне истински до извисяващите се ледeни шелфове, наблюдавайки тяхното спиращо дъха величие от борда на National Geographic Explorer по време на четириседмичната си визита на ледения континент.

Пътуването ѝ даде възможност не само да зърне тези чудеса на природата, но и да предостави нова перспектива в създаването на своите мащабни картини.

„Много от нас осъзнават в ума си, че изменението на климата е нашето най-голямо глобално предизвикателство, но проблемът може да се окаже абстрактен, когато говорим за отдалечени пейзажи, които сякаш не крият пряка опасност за нас – казва Форман. Надявам се, че моите картини ще направят крехкостта и свиването на ледниците на Антарктика видима за зрителите и аудиторията, имитирайки непоносимо драматичното и тъжно преживяване, което изпитваш, когато си в близост до ледник.“

Форман ще организира има самостоятелна изложба на творбите си, озаглавена „Антарктика“, която ще се открие в галерията на Уинстън Вахтер в Сиатъл и може да бъде видяна до 4 ноември 2017 г. Можете да гледате и видео, в което Зариа Форман демонстрира как създава своята картина „Залив на кита“, Антарктика.

Вдъхновението и желанието да рисува у Зариа Форман се появява още в ранна детска възраст, когато пътува със семейството си

Те заедно достигат до някои от най-отдалечените пейзажи в света, които са били предмет на художествената фотография на майка ѝ. Именно през тези години Зариа Форман се влюбва в изолираните природни картини и се вдъхновява да ги пресъздаде върху платното.

По-късно през годините картините ѝ се концентрират върху неотложността да се вземат мерки по отношение на изменението на климата, като свързва хората с красотата на отдалечените, но и застрашени пейзажи.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *