Защо този град в Африка е по-известен с изкуството си, отколкото с животните?

В слънчева и екзотична Южна Африка ходенето на сафари едва ли е най-необичайното и различно нещо, което човек би могъл да направи. В края на краищата страната е изпълнена с национални паркове, резервати и райони, в които правителството се опитва да запази дивата природа възможно най-девствена. Природа, която обикновено си представяме, когато чуем името „Африка“. Въпреки това, в Йоханесбург, най-големият град на Южна Африка, процъфтяващата арт и културна сцена доказват, че наистина трябва да обръщаме повече внимание на региона, и че в него може да се открие много повече от изключителните и пленяващи животни, които го населяват.

https://youtu.be/00SY9PWL-eQ

По улиците и в галериите в Йоханесбург има толкова изкуство, което само чака да бъде открито и разпространено. По-долу сме съставили кратък списък от причини, заради които изкуството като цяло представлява една от най-важните забележителности в града – центрове за изкуство и галерии, които в никакъв случай не трябва да забравяте, когато сте на посещение в Йоханесбург, за да се убедите, че Африка може да ви предложи много повече от невероятната си природа и животински свят.

През годините Йоханесбург се е превърнал в притегателен център за някои от най-талантливите художници и артисти в цяла Южна Африка (а и от целия регион Южна Африка), така че е естествено градът да бъде украсен с техните изключителни творения. Едно от най-хубавите неща, свързани с изкуството в Йоханесбург е, че то не е ограничено само и единствено в затворени пространства като традиционните художествени галерии, а напуска класическите граници, завладявайки градските улици. Това не само отразява демократичната култура на изкуството в Йоханесбург, но е и знак за това как градът наистина въплъщава представата, че „изкуството е навсякъде”.

На всеки завой вероятно ще намерите улично изкуство, обикновено под формата на графити или улични инсталации. Това включва творби на известни художници, които са, както местни, така и такива с международна значимост. Пример за подобен артист е базираният в Йоханесбург художник Сони.

Районът Maboneng

Районът Maboneng или просто Maboneng, както е известен лесно може да бъде открит в града и разпознат като един от най-артистичните квартали, които някога сте виждали. Разположен на източния ръб на Йоханесбургската централна банка, районът е център за рекламни послания, пълни с бръмчащи кафенета, художествени галерии и дори е дом на няколко художествени ателиета. Делничните дни са подходящо време за посещение, ако предпочитате да се насладите на разглеждане на причудливите магазини и разходки из артистичния квартал без да се налага да се съобразявате с тълпите туристи, които са концентрирани почти основно през уикендите.

Художествената галерия на Йоханесбург: най-голямата галерия в Субсахарска Африка

Когато говорим за изкуство в Йоханесбург, не бихме могли да пропуснем Художествената галерия  на Йоханесбург или просто JAG, която е най-голямата галерия в Африка на юг от Сахара. Галерията се гордее с впечатляваща колекция, състояща се от над 9 000 произведения на изкуството. От нея бихте могли да се насочите към парка Joubert в центъра на Йоханесбург, за да се удивите на изкуството от 17-ти век в една колекция, известна с голямото разнообразие от стилове, вариращи от европейско изкуство до съвременни африкански произведения

.

Имайте предвид, че галерията е затворена в понеделник. Също така е добра идея да проверите Facebook страницата на Художествената галерия на Йоханесбург за информация за текущите изложби, които бихте могли да посетите.

Ръчно изработени африкански произведения на изкуството и представяне на занаяти на Пазара за изкуства и занаяти Rosebank

Пазарът на изкуства и занаяти Rosebank е мястото, където, при желание, имате възможността да разгледате и закупите ръчно изработени африкански продукти, включително произведения на изкуството, бижута, щампи, скулптури и много други продукти. На пазара се предлагат безброй стоки, като са представени доставчици и занаятчии от цяла Африка, включително от Кот д’Ивоар, Зимбабве, Конго, Камерун, както и, разбира се, много артисти майстори от самата Южна Африка. Създаден през 1993 г., този пазар е отворен всеки ден, така че не се притеснявайте, ако трябва да закупите сувенири в последния момент, присещайки се, че всъщност сте забравили да откриете перфектния подарък за своите любими хора. Ако те са почитатели на изкуството просто елате тук и ще откриете това, което търсите. Независимо какво е то.

 

Галериите за съвременно изкуство в Йоханесбург

Художествените галерии и артистичните квартали в Йоханесбург не са един и два, но особена концентрация на активен творчески живот може да бъде открита на авеню Ян Смьотс. Тук ще намерите изтъкнати и световноизвестни галерии като галерията Goodman, която „държи на репутацията си като една от най-известните и качествени художествени галерии на африканския континент“. От изложби до панаири на изкуства тази оживена галерия не е за изпускане, когато сте в района

.

Други забележителна галерия в близост е Галерия MOMO на 7-мо авеню. Въпреки конкуренцията от това, че тези две значими и стойностни центрове на изкуството са в непосредствена близост един до друг, те също успяват да демонстрират изключително ясно мощната и стабилна основа, върху която се развива света на изкуството в Южна Африка.

Защо самите вие да не научите нещо ново?

След като се насладите на цялото изкуство, което може да бъде открито в Йоханесбург, може да се вдъхновите да вземете нещата в свои ръце и самите вие да се превърнете в малък елемент от света на изкуството на Южна Африка. Ако вашето вдъхновение се е събудило, то за ваша радост бихте могли да се включите в много различни класове, които да посетите, независимо в коя част на града се намирате. Почти във всеки район се предлагат кратки курсове за начинаещи. Бихте могли да улесните избора си на място, използвайки този списък, който е любезното съставен със съдействие на някои на най-активните и успешни южноафрикански художници.

Тези, които търсят по-достъпна опция, може също да разгледат цветното кафене, разположено в Хайд парк, където можете да рисувате върху керамика или мозайка, както и върху дървени предмети. Освен това ще имате възможност да дарите работата си за благотворителност, когато я завършите.

Без значение къде се скитате в Йоханесбург, градът със сигурност ще ви вдъхнови с процъфтяващата си арт сцена. Време е да започнем да възприемаме, че Африка може да бъде дестинация, която предлагаме много отвъд класическото сафари.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *