Звездата от „Доза Щастие“ даде старт на кампания „От другата страна“

„От другата страна“ е името на първата мащабна социална кампания на едноименната фондация, създадена от Весела Тотева (на снимката) и подкрепена от голяма част от екипа на филма „Доза Щастие“. Чрез видео истории, режисирани от Яна Титова и насочени към отделните поколения, се търси по-отговорно социално поведение и един по-открит и искрен дебат по наболялата тема за зависимостите във всичките им форми. Четири кратки филмчета, които могат да бъдат изгледани на сайта на фондацията (https://otdrugatastrana.org) представят различните гледни точки към проблем, възникнал в едно семейство. Ролята на родителите е поверена на Силвия Лулчева и Васил Бинев, които останаха в сърцата на зрителите като майката и бащата на Весела Тотева в „Доза Щастие“. Талантливите Маргарита Стойкова и Мартин Ангелов пък поемат ролите на двете деца.

Кампанията е част от проекта „С Доза Щастие – за бъдещето на младежите“, чиято идея е да намери един по-различен, достъпен и ефективен подход към подрастващите и проблема със зависимостите. Паралелно с това продължава инициативата за посещения в редица градове из цялата страна, съпътствани с прожекции, дискусии и лични срещи на съмишлениците на фондацията с младите хора.

„Последните градове, които посетихме, са Казанлък, Банско, Нови пазар, Габрово и Годеч. Целият екип осъзнахме, че колкото и да сме изморени, след тези срещи винаги сме изпълнени с изключителна енергия и вяра. При разговорите с младежите в България осъзнавам, че до тях достига твърде малко качествена информация по проблемите със зависимостите. Явно и самите родители имат недостатъчна представа. Всички търсят отговори, било за себе си или за близки, но нямат смелостта и ясната идея към кого да се обърнат. Нашият подход е през личните истории, напълно прям – както правеше мама, в съчетание с професионалния поглед на специалист. Вярвам, че това е добър път, който може да вдъхнови всеки да помогне на себе си или на близък. Всеки един живот е от значение“, споделя Валентина Каролева, понастоящем основен представител на фондацията.

Дебютният пълнометражен филм на Яна Титова „Доза Щастие“ развълнува стотици хиляди зрители в България и Европа със своя искрен поглед към личната история на журналиста Весела Тотева и нейната борба със зависимостта. Лентата, в която Валентина Каролева изигра главната роля и се превъплъти в своята майка, използва за основа книгата „Падение и спасение“, описваща от първо лице затъването в капана на наркотиците и нелекия обратен път към надеждата.

Вдъхновена от положителните реакции след излизането на романа, Весела Тотева създава фондация „От другата страна“ през 2017. В нейна главна цел се превръщат срещите с младите хора и личният пример, през който да информира максимално за всичко, свързано с наркотичните вещества, като вдъхновява за пълноценен живот, далеч от тях. Мисията на Весела дава увереност на десетки, че избор и изход винаги има. След като тя неочаквано напусна този свят през пролетта на миналата година, фондацията пое самата Валентина Каролева. Окрилена от резултатите на „Доза Щастие“ и отзивите на зрителите, които се свързват с нея и досега, тя се заема да продължи каузата. Редом до нея в работата на фондацията застават Яна Титова, Алек Алексиев и Александър Каролев. Съмишленици на „От другата страна“ са фондация „Не мигайте пред българското кино“, Марта Евтимова, Ирина Тенчева, Силвия Лулчева, Васил Бинев, Николай Стоичков, Марина Попова, „Drugsinfo“ – национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта, асоциация „Солидарност“, Светла Иванова, No Blink Studio, Столична община и много други.

 

 

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *