Земеделци: Щетите са огромни, липсват източници на напояване

70 милиона лева са изплатени на близо 30 000 фермери по извънредната мярка за компенсиране на щетите от пандемията от коронавирус. Това съобщи премиерът Борисов във Facebook. А производителите на плодове и зеленчуци сигнализират, че щетите в сектора са огромни и заради засушаването през годината. От години от бранша – зеленчуци и плодове, настояват за облекчаване на процедурите и подпомагане на водоснабдяването в сектора.

Основната им тревога идва от липсата на източници на напояване. „Както всички виждате, тази година сушата беше, в нашия регион особено беше изключително голяма. Нямахме дъжд в продължение над 90 дни, което е пагубно за реколтата от плодове и зеленчуци“, каза председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. Овощарите разчитат само на напояване от дъждовете. „Тук, в нашата част на България няма напоителни системи, няма изградени такива съоръжения или старите не функционират. И всеки трябва да се спасява сам за себе си“, допълни той. Венелин, който отглежда 40 декара ябълки и круши, споделя, че именно заради сушата над 30% ще бъдат предварителните загуби за следващата година.

„Тазгодишната реколта е много по-малко като количество и качество, тъй като засушаванията продължиха повече от 3 месеца и половина. Имаше листопад и в момента дори се получи вторичен цъфтеж, който ни обрича допълнително на загуби, които ще търпим следващата година“, коментира Венелин Йосифов. Предложението на Министерството е да се облекчат административните процедури за използването на алтернативни източници за напояване. Дългите срокове са и най-сериозната пречка пред бранша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *