„Златна лира“ за проф. Нико Исаков

Баритонът Нико Исаков ще получи най-високото отличие на съюза на Музикалните и танцовите дейци „Златна лира“.

Наградата ще му бъде връчена в Софийската опера след спектакъла на „Мадам Бътерфлай“. Над 30-годишната певческа кариера на Нико Исаков е свързана именно със сцената на първия ни оперен театър.

Отличава се с вроден аристократизъм, толкова нужен за оперните благородници, в които се превъплъщава. Нико Исаков е от артистите, които вграждат живото си изкуство, в реномето на националния ни оперен театър. Присъствието му на сцената никога не е оставало незабелязано. А професионалната му философия много ясно обяснява защо печели с лекота любовта на публиката.

„Аз възприемам тази награда, която ми дават, за която съм изключително благодарен, защото все пак това е признание за повече от 30 години труд като награда за всеки един спектакъл, като награда за репетициите хиляди, които съм правил, за заглавията, това е моята награда, тогава тя е истинска, тогава тя има смисъл“.

Партнирал е на всички български златни оперни гласове като Гена Димитрова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев. Дълги години е любим партньор на Анна Томова Синтова.

„Когато човек зима нотите на нова роля, той не чака да дойдат специални случаи, за да я изпее, не чака награди след тридесет и колко години да му дадат „Златна лира“. Той сяда и почва да учи, почва да работи. Можеш да се изложиш на най-малката и лесна роля и то така да се изложиш, че да те говорят много по-дълго за нея, отколкото за качествената роля, която си направил преди това или след това.“

Днес професор Исаков учи на пеене и на морал новото поколение български оперни певци. Нарича своите студенти златни зрънца. И им дава цялата грижа, на която е способен като декан на Вокалния факултет в Националната музикална академия.

Смята, че работата му в академията е поредния шанс, който живота му дава в замяна на дългите години честност в изкуството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *