Мощно земетресение в Гърция и Турция: разрушени сгради и отнети животи

Силно земетресение удари страната в 13:51 местно време с епицентър морската зона на 19 км северозападно от Самос и на около 17 км от брега на провинция Измир. Земетресението е на дълбочина 10 км. То се е усетило и в Атина и Истанбул, както и по високите етажи на сградите в центъра на София.

На гръцкия остров Самос, най-тежко пострадал от труса, двама тийнейджъри, връщащи се от училище, намериха смъртта си от срутена стена на стара сграда.

Четирима души са леко ранени в Гърция, църквата „Дева Мария“ в Карловаси е силно повредена, както и няколко други сгради, а няколко стари нежилищни сгради са унищожени, съобщи гръцката обществена телевизия ERT. Според властите в северния Егейски регион, четиримата ранени са откарани в болница в Самос. Няма заплаха за живота и на четиримата.

Земетресението предизвика малко цунами, като морска вода наводни редица улици в Самос. „Рано е да се каже, че е настъпило основното земетресение, трябва да изчакаме“, каза сеизмологът, професор Ефтимиос Ленкас. Според директора на Института по геодинамика Акис Целентис, вторични трусове ще бъдат регистрирани поне месец. Мащабът на вторичните трусове може да достигне и да надхвърли 5,5, казват експертите.

Заместник-министърът на гражданската защита, отговарящ за управлението на кризи, Никос Хардалиас и представители на правителството, по-специално Министерството на инфраструктурата и транспорта, отлетяха за Самос, за да документират щетите и да инспектират сградите.

Болниците и медицинските центрове в Самос и Икария вече са в пълна готовност, заяви здравният министър Василис Кикилиас. По думите му на място са изпратени спасители от центъра за медицина при бедствия.

Службата за гражданска защита изпрати сигнал до жителите на островите около Самос да избягват опасни сгради, да останат на открито, безопасно място, да не се обаждат ненужно и да следват инструкциите на властите.

Земетресението се усети и в Атина, на 270 километра от епицентъра и почти в цялата останала част на Гърция.

За разлика от съседката й, Турция претърпя много по-сериозни щети. 6 са загиналите и 202 ранените при земетресението до момента. Една от жертвите се е удавила в резултат на голяма морска вълна, вследствие от предизвиканото цунами, поради което в някои райони на провинцията се е образувало наводнение.

Земетресението разруши домове в провинция Измир в Западна Турция. Щети са нанесени и на някои сгради в курортния град Кушадасъ, който се намира на 100 км от Измир. Видеоклипове в социалните медии показват силно повредени сгради и пътища, наводнени от порои от вода. Кадрите показват улици, наводнени вследствие на обявено по-рано “мини-цунами в Самос“. Кадри на очевидци показват тълпи от паникьосани хора по улиците, докато големи облаци прах се издигат от срутени сгради в далечината.

Губернаторът на провинция Явуз Селим Кьошгер заяви, че спасителите са извадили 70 души от развалините. “Най-малко 70 души бяха спасени от развалините, спасителите продължават да работят. Молим всички граждани да не излизат на улицата със собствени превозни средства без спешна нужда, за да не пречат на спасителните екипи и другите служби”, каза той в ефира на телевизионния канал TRT.

Сеисмолозите са регистрирали над 20 вторични труса в Турция след земетресението в Егейско море Най-мощният от тях е бил с магнитуд 4,9. Това съобщи професорът от Турския сеизмологичен център Кандилъ Халук Озенер.

“В рамките на час и половина след земетресението бяха регистрирани най-малко 21 вторични труса, най-мощният от които беше с магнитуд 4,9”, каза специалистът в ефира на телевизионния канал TRT.

Външните министри на Турция и Гърция си обещаха взаимна помощ, след като двете им държави, които оспорват енергийните права в Източното Средиземноморие, бяха засегнати от голямото земетресение.

“Гръцкият външен министър Никос Дендиас се обади на нашия министър Мевлют Чавушоглу, за да му пожелае успешно възстановяване. И двамата министри подчертаха, че са готови да си помогнат в случай на нужда”, заяви турското външно министерство.

Европейският съюз и Франция изразиха готовност да помогнат на Гърция и Турция.

“Ние следим отблизо последиците от силното земетресение, което удари Егейско море край бреговете на Гърция и Турция. Моите мисли са насочени към засегнатите. ЕС е готов да окаже подкрепа”, написа ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В миналото в района вече е имало силни земетресения. През 1904 г. бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,8 на около 30 км южно от епицентъра на днешното. През 1941 г. е регистрирано земетресение с малко по-малка сила – магнитуд 6,0.

За момента няма данни за пострадали българи в резултат на силното земетресение, което разтърси Гърция и Турция. Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

В българските дипломатически и консулски представителства в Турция не са постъпили сигнали от бедстващи български граждани. Установен е контакт с местните власти и с дружествата на изселниците в Измир. По информация от общинските власти в Измир, в квартал Борнова, където живеят значителен брой лица с двойно гражданство (българско и турско), към момента няма данни за жертви.

Българските граждани могат да се свържат с посолствата и генералните ни консулства на следните телефони:

Българско посолство в Анкара: +90 312 467 20 71; +90 312 427 51 42;

Генералното консулство в Истанбул: +90 212 281 01 14, +90 212 281 01 15, +90 212 281 01 16.

Българско посолство в Атина: +30 210 67 48 105, 106, 107; +30 693 70 96 220; /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *