„Олтар на емоциите“ – Любена Фокс – 7 – 25 октомври 2020

„Олтар на емоциите“
живопис

Любена Фокс

7 – 25 октомври 2020
вернисаж 7 октомври, 18:00-20:00ч.

В началото на октомври имаме удоволствието да представим живописта на една съвсем млада художничка, която владее тайните на големите, стари майстори.  Любена Фокс е международно публикуван и награждаван живописец, родена през 1994 г. в София. Учи в художествената академия „Ейнджъл“ във Флоренция, специализира при маестро Джон ЕйнджълАлесандро Дари и при съвремененния Караваджо– маестро Роберто Фери. Tази изложба и автора й – Любена Фокс са част от интернационалното течение за възраждане на реализма. Картините изобразяват човешките емоции, използвайки предметната символика като изразно средство.  Нейното разбиране е, че изкуството е инструмент за постигане на по-дълбоко разбиране за нас самите и нашите емоции, затова то трябва да е достъпно и понятно за публиката. Съотнесена към нашето съвремие, работата на Любена Фокс е толкова особена и впечатляваща, че изглежда някак нереално. Картините й са създадени с безкомпромисна прецизност , а деликатните й сюжети изглеждат магически, макар в повечето случай да са рисувани от натура. Рисуването тя възприема като духовен, пречистващ акт, където чувствата и размислите се материализират и символично се хармонизират.

„Моята цел като художник е да надграждам върху знанията ни от миналото, за да може да творим в пълния си потенциал в настоящето. Това се отнася за много аспекта в живота.
Като живописец работещ с масло заставам зад твърдението, че творецът трябва да е запознат и усъвършенствал техническите аспекти на занаята си: Познания за материалите, различните начини за използването им и химическите реакции към заобикалящата ги среда. Така че, създадените картини да издържат изпитанията на времето.
Ценя високо добрия дизайн. Моя подход следва логиката на възприятието на окото: виждайки детайлите в контекста на формата. Изображенията са съставени от места, пълни с подробности, които окото ще изследва, и места, където окото може да почива.
В картините си използвам много символика, независимо дали е стара (натрупана през времето) или нова (появила се наскоро), за да илюстрира теми, свързани с човешките емоции и възгледи към живота. Представяйки моите чувства и позиции, призовавам зрителя да размисли над неговите. Анализирайки собствените си морални ценности и преживявания опознаваш себе си и света.
Изкуството е инструмент за постигане на по-дълбоко разбиране за нашето съществуване.
С картините си се стремя да уловя преходната красота и емоции от живота.“

На изложбата ще имате възможност да разгледате над 20 произведения, както и да видите в реален вид някои от постановките, по които Любена Фокс рисува.

    

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *