Откриха изцяло съхранена амфора от 5 век на „Сексагинта Приста“

Изцяло съхранена амфора за вино от 5 век беше открита при проучванията на крепостта Сексагинта Приста край Русе. Открити са и 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

В момента се изследват два изкопа, в които ще бъдат положени основите на козирка, покриваща сцената на Летния театър в Русе. При строежа му през 1961 г. са унищожени или покрити с бетон повече от 1000 кв. м площ от територията на римската крепост.

„Единствено документиране на римските останки се открива в статия на Васил Дойков във вестник „Дунавска правда“ от април 1961 година. Ето защо проучванията на археолозите, водени от д-р Върбин Върбанов, в двата квадрата от 24 кв. м, разположени от двете страни на естрадата на Летния театър, се оказват много важни за съставяне на картината на римския град в тази част на крепостта“, обясняват от Русенския исторически музей.

В западния квадрат, който е проучен напълно, са разкрити останките от римска сграда от трети век, а под нея – четири тракийски ями (от 2-1 век пр. Хр. – 1 век). Във втория са открити останки от два зида от периода на късната античност и множество находки. Сред тях е амфората за вино, 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

Археолозите проучват всички пластове на времето. По тази причина сред находките са и множество луксозни предмети от 19 век – британски порцелан, бутилки от френски вина, порцеланови чинии и чашки, фини стъклени предмети.

 

 

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *