Отоплението е най-големият замърсител на въздуха в София през зимата, показва проучване

Градският прах по улиците, запрашаването при строителни дейности и паркирането в зелени площи имат най-голям принос за замърсяване на въздуха в София. Това сочат резултатите от едногодишно изследване на Националния институт по метеорология и хидрология. То е проведено между януари 2019 и февруари 2020 година.

 

Пред Би Ти Ви директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов обясни, че в различните сезони превес имат различни замърсители. В есенно-зимния най-голяма част от фините прахови частици идват от отоплението с дърва, пелети, гуми, дрехи и всякакви горими материали.

 

Резултатите сочат като най-голям приносът на почвата и праха от улиците – 25%, а непосредствано след тях се нареждат изгарянето на биомаса, в това число дървесина – 23% и изгаряне на въглища – 19% . Сериозен е преносът от външни за града източници – 16%. Брънзов обясни, че има и замърсяване, което идва извън града, както и трансгранично, като даде пример с праха от Сахара.

 

Според проучването към момента за замърсяването на града с прахови частици делът на транспорта е едва 9%, а на индустрията – 4%. Тези конкретни данни от изследването обяви Столичната община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *