ПРАЗНИКЪТ НА БАНСКО СРЕД ПРИРОДАТА

„Тук сърцето ми е цяло” – насловът на празничния концерт, организиран от читалище „Никола Вапцаров”, събра само в няколко думи усещането на банскалии за принадлежност към род и Родина в Деня на Банско.
През целия ден признателните жители на града поднасяха цветя пред паметници и паметни плочи на предците, оставили на наследниците си завещание, което ги прави горди и им вменява дълг и отговорност – с достойнство и чест да продължават делата им.
Децата на Банско пяха и пускаха балони в небето, спортуваха сред природата и учиха историята на родния си град на крепостните стени на Ситан Кале.
С прочувствена проповед и вълнуващи думи свещеник Костадин Калайджиев поздрави миряните в църквата „Света Троица”, от чийто амвон преди 108 години поетът-революционер Пейо Яворов провъзгласи свободата на Банско.
Кметът Иван Кадев поздрави банскалии и гости на града с пожелание да помнят и да се гордеят с историята на българския народ, да вярват и работят за пребъдването на България.
„Празници като днешния ни дават кураж да отстояваме идентичността си като наследници на велики банскалии като Паисий Хилендарски и Неофит Рилски. Дават ни основание и упование в неоспоримия факт, че българската нация, език и култура са били първенстващи в югозападните Балкани.
Банско, Пиринският край и майка България се гордеят със своите герои и героини и на този величествен за нас ден – 5 октомври – свеждаме глави пред лишенията, болките и чудесата на тяхната храброст, за да кажем: докато ни има нас, ще я има и България! Бог да пази България!”, произнесе в приветственото си слово кметът на община Банско.
Държавният глава Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, лидери на политически партии, представители на държавни институции, неправителствения сектор и дипломатически мисии изпратиха поздравителни адреси с пожелания за здраве и просперитет на Банско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *