Предвиждат обезщетения de minimis за земеделските стопани заради сушата

Предвижда се земеделските стопани с пропаднали площи под 80% заради сушата да бъдат компенсирани по de minimis. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в Сливен. Тя допълни, че към момента се анализират данните от приключилата жътва.

Ще се обсъдят два варианта за механизъм по държавната помощ:

  1. Компенсация за всички пропаднали площи под 80% заради сушата
  2. Компенсация за тези стопани, които имат спад в добивите от 30%

„За пшеницата знаем къде и в кои райони е намален средният добив, с повече от 30% спрямо предходните 5 години. Това са областите Добрич, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Силистра и Шумен. В края на месец октомври, когато ще има приключени данни и за реколтата от царевица, ще бъде възможно да се вземе решение за допълнителната компенсация. Тя ще бъде в рамките на около от 8 до 10 млн. лв.“, поясни министър Танева.

Тя уточни, че в тази връзка има и изготвен Доклад за ефекта от въздействието на основните агрометеорологични фактори върху развитието и добивите на основните полски култури в страната през 2019-2020 г. от Селскостопанска академия.

4.6 млн. лв. помощ за пропадналите на 100% площи от суша, измръзване, градушка

По време на срещата министър Десислава Танева заяви, че следващата седмица предстои Държавен фонд „Земеделие“ да гласува отпускане на 4.6 млн. лв. помощ за пропадналите на 100% площи от суша, измръзване, градушка и други климатични събития. Те ще се реализират по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. Всички протоколи вече са обработени. Напълно пропадналите площи са 143 000 дка, а тези под 100% са 1,193 млн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *