Продадоха остров Адата, който е в коритото на река Марица, на строителен предприемач

Строителният предприемач Ангел Куков е новият собственик на остров Адата в река Марица.

Това е станало преди дни, като той го е купил от наследниците на търговеца и дарител Константин Хаджикалчев, един от най-богатите българи преди Втората световна война.

Куков вече притежава около 85 дка от всички 90 дка на острова, а останалите 5 дка са общинска собственост.

Пред Радио Пловдив Ангел Куков, който притежава „Акваленд“-а в ЖР „Тракия“, потвърди за сделката, но отказа да разкрие плановете си какво ще се случва на острова.

„Сделката стана миналата седмица. От миналата година я работим. Много е рано да коментираме каквото и да е било“, заяви Ангел Куков.

На въпрос защо точно Адата е купил, той отговори: „защото по принцип всеки един град се развива покрай реките. Какво му е на остров Адата? Кое не е занемарено?“.

До Балканската война остров Адата е популярен сред пловдивчани като място за събори и пикници край реката, както и като място за зеленчукови градини. От години обаче е занемарен и пустеещ район, популярен най-вече за незаконна сеч.

Остров Адата отново придоби популярност, след като стана част от апликационната форма, с която Пловдив спечели домакинството на Европейската столица на културата миналата година. По план на частния остров трябваше да се случат различни артистични прояви – от пърформанси, през арт инсталации до екологични прояви, посветени на реката и нейната социализация. Почти нищо от плановете обаче не се реализира, като едно от обясненията бе, че проявите на фондация „Пловдив ЕСК“ не са съгласувани със собствениците на Адата.

Първоначално островът е собственост на банкера Константин Хаджикалчев, а по-късно е национализиран. Реституиран е през 1999 г., но през 2005 г. наследниците заведоха дело срещу държавата, а през 2014 г. Конституционният съд върна острова в частни ръце.

Най-големият остров на река Марица е с обща площ от около 90 дка, от които 5 дка са на общината, а останалото е частна собственост. През острова е построен мост, който вече е в окаяно състояние. До него има запазени шлюзове от времето, когато Марица е трябвало да бъде плавателна река.

Островът е защитена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000, където гнездят много видове птици.

Според новия Общ устройствен план на Пловдив, който се очаква да бъде приет скоро, остров Адата се определя като зона за спорт и атракции с 80 процента озеленяване и 20 % ниско строителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *