Раздават пликчета за чоплене на семки по паркове и детски площадки в пловдивски квартал

Доброволците на _Място България ще раздават пликчета за люпене на семки в пловдивския район Тракия. Локациите са предварително набелязани от сдружение БГ Бъди активен, заедно с администрацията на Район Тракия, като са разграфени зоните, в които е забелязан казусът със семките. Оказва се, че това са предимно детски площадки и градини, а кампанията ще продължи в продължение на няколко седмици. Акцията е дело на сдружението, в партньорство с Община Пловдив, район Тракия и е част от дейностите по програмата _Място БългарияКампанията е насочена най-вече към родителите на малки деца, които прекарват голяма част от времето си на детската площадка. „С тази акция искаме да покажем на хората, че не е толкова трудно да направят малки промени в ежедневието си, за да можем да постигнем голям ефект с намаляването на отпадъците. Провеждаме акцията с доброволците по детските площадки, защото вярваме, че децата са тези, от чиято култура зависи бъдещето на града ни, а те понякога разбират сериозността на проблема със замърсяването дори много по-добре от възрастните. И нека не забравяме, че именно те гледат примера на своите родители“, смята Костадин Димитров, кмет на район Тракия. Това е пореден опит на районният кмет да се справи с този наболял проблем, като този път той обединява усилия с активистите за чистотата в Пловдив – БГ Бъди активен.
Първата акция ще бъде на 12-ти октомври от 17 и 30 часа в парк Елит, Тракия, като началото ще поставят две талантливи пловдивски актриси – Джована Галиарди и Паулина Гегова, които се включват към инициативата на сдружение БГ Бъди активен. Актрисите ще изиграят авторската пиеса „Джиджи и горските обитатели“, която е насочена към най-малките ентусиасти за опазване на околната среда. Идеята, текстът и музиката са дело на двете колежки, чийто съвместен творчески път поставя началото си през 2010 година.„Джиджи и горските обитатели“ разказва историята на домашната котка Лили и нейната стопанка Джиджи, която решава да напусне големия, шумен и забързан град и да се пренесе на по-спокойно, тихо и мирно място – на село. От къщата ѝ започва буйна и наситена с живот гора, а комичните ситуации, в които двете героини попадат, ги учат, че трябва да почитат природата и да се грижат за нея.

През изминалия месец, отново заедно със сдружението, район Тракия поставен креативни пожелателни табели в парк Лаута, като една от засегнатите теми е именно отпадъкът от семките, който остава след гражданите в парка. Това бе поредната акция сред гражданите, с която се цели да бъде привлечено вниманието на хората към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота. Табелите #безотпадъци имат послания, които чрез силата на хумора, да провокират гражданите да се замислят по темата за общата ни отговорност към градските пространства.

„Въпросът е да се образоваме. Промяната започва от нас. Не може да обвиняваме другите за средата около нас, докато самите ние хвърляме било то бутилки, люспи от семки, хартийки и други в природата. Хората трябва да се научат да мислят критично и към себе си“, смята Румяна Киризиева от екипа на БГ Бъди активен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *