Руските пейзажисти и техните картини .Есенни пейзажи.

Греъм Геркен

Есенният пейзаж извън прозореца е нещо, което не е много щастливо. През септември валеше дъжд, а октомври ни изненада със студове и сняг. Но как искате светли есенни цветове и синьо-синьо небе. Това са цветовете, които видях в картините на художника от Австралия Греъм Геркен. За моя вкус снимките са донякъде декоративни, но сега тялото просто се нуждае от преувеличение и насищане на цветовия спектър. За мен е удоволствие да публикувам ярки есенни пейзажи в блог, може би за някого картината на този художник също ще стане цветна терапия))

Греъм Геркен ©

Художникът Греъм Геркен е роден в Австралия през 1960 г. Той е самоук художник без художествено образование. от хоби преместени в професионални дейности. Най-близкият стил беше за него импресионизъм.
10 години Грейм Геркен рисува, продава картините си на много туристи. Ярките и богати цветове привличаха вниманието веднага, картините бързо се продаваха.

Греъм Геркен ©

През 2003 г. художникът влиза в Китай, където се среща с известни художници, които споделят с него своите тайни и му помагат да подобри изкуството си на рисуване. След няколко години той продължава да пътува по света. Художникът пътува до Азия, Европа и Америка, лично признава много известни художници и признава, че е научил много от тях. В неговите картини по-често можете да видите природата на Австралия и Северна Америка.

Греъм Геркен ©

Обикновено работи в студиото, оставяйки на открито. В картините му има много есенни пейзажи. Есента на неговите платна често е сочна и ярка. Очевидно цветовете в есенните пейзажи не съществуват) Ще имаме такава есен дори за няколко седмици))

Греъм Геркен ©

Днес Греъм Геркен е известен художник, неговите творби са в частни колекции и в много галерии на света и есенните пейзажи са особено популярни в картините му.

Есенен пейзаж

Греъм Геркен ©

Греъм Геркен ©

Греъм Геркен ©

Раздел публикации Музеи

Есенни пейзажи

По време на лека тъга и тиха радост. Рядък случай на бунт на цветове в средната лента за художник е причина да се добавят топли цветове към платното. Червени листа от пепел, ярко жълто – бреза, златисто-жълта липа и жълто-кафяв дъб. Дори лиственицата през есента се поддава на общото настроение и изгаря с канарски цвят на фона на синьо небе. Ако имате късмет и златна есен ще се откроявате спокойни и любящи. Разглеждаме картини за най-романтичния сезон в годината заедно с Наталия Летникова.

Исаак Левитан. Златна есен. 1895. GTG

Кърпа от „главната серия“ на Исаак Левитан. „Бях страстно привлечен от работа, отвлечен съм и сега седмица, тъй като не се откъсвам от платното всеки ден …“  – художникът пише на приятеля си Василий Поленов, работещ върху есенното платно. Видях художник, пейзажист в жълто и едва зелено в Тверска област, на брега на река S’ezha, недалеч от имението Горка, където той имаше голям интерес. Дали защото „златната си есен“ е като усмивка на природата? Най-ярката от стотиците есенни картини на Левитан.

Станислав Жуковски. Есен. Веранда. 1911 г. Държавен руски музей

Уютен ъгъл на селска къща, където можете да бъдете с есенния парк на окото. Изглежда, че можете да стигнете до коронката на главата с ръка и ако желаете, вземете лимоненожълтия лист от бреза. Виждаш хоризонта и, като дишаш хладния чист въздух, се спускаш на пейка под плъзгащите се лъчи на есенното слънце. Станислав Жуковски обичал есента и старите руски имоти. Преди един век събраният букет не е загубил ярки цветове и само подчертава есенното единство – обитателите на къщата и околната среда.

Борис Кустодиев. Есен в провинцията. Пиенето на чай 1926 г. Държавна Третяковска галерия

Търговци в есенния интериор. Борис Кустодиев разрежда любимата си тема с топли бои. Огнените червени кленове и жълтеникавата градина в провинциалните къщи правят есента особено уютна. Същото това лятно лято, което временно се примирява с красиви, но, уви, неизбежно летящи листа. Ароматът на листа, диня и пресен хляб от малка пекарна виси на чист въздух. И, разбира се, никаква есен не е ужасна, ако наблизо има котка. Заедно с един самовар.

Иля Остроухов. Златна есен. 1886. GTG

Исак Бродски. Златна есен. 1913. Музей-апартамент I.I. Бродски

Усилията на селото за яркия бунт на цветовете направиха бъдещия представител на социалния реализъм Исаак Бродски. Ученикът на Иля Репин е известен със своя лениниан още много по-късно, а през 1913 г. художникът предпочита романтични пейзажи на картини от революционен живот. Рамкирани с есенна листа, сякаш в дланта на ръката ви, има село. Той живее суетния си живот – гръмотевици с каруци, пръстени в гласове. Само цветовете се променят – от червено злато, през бял зимен пейзаж – до буйна зеленина и отново до позлатяване.

Петър Петровичев. Нескучна градина. Есен. 1905 г. Частна колекция

Ъгълът на Нескученската градина, пронизан от яркото слънце, наистина изглежда скучен на хубав есенен ден. Поне от движението в пустинния парк, само бавните води на реката и дългите сиви сенки, които заповядва слънцето. Фактът, че паркът е обитаван от външния му вид, разказва къщата на хълма. И въобще не може да се каже, че това е част от шумна Москва. Художник Петър Петрович дойде в столицата от Ярославската област пеша – да научи живопис от Левитан и да напише Кусково, Кузминки, Нескучна градина … Намирането на самота в столицата преди сто години беше много по-лесно за лиричен пейзаж майстор.

Константин Сомов. Парк Версай през есента. 1898 г. Държавният руски музей

Центърът на Москва или царския парк близо до Париж. Златната есен е добра във всяко място, където листата променят цвета си заради есента. Нова картина всеки ден – като гама от нюанси. Знаете микс на палитрата: лен, дижон, горчица … И сега алеята е покрита с ръжда, а цветът на тосканското слънце засенчва парижката тъга. Но платното ще запази „величествения дворец, отворен за всички”… Сякаш не е останало няколко дни до зимен лагер. И пламнал зеленина, и синьо небе, не знаейки есенните ветрове и настъпващото студ.

Невероятно, очарователно, очарователно и възхитително – всичко това са епитети за есента. Невъзможно е да си представим по-красиво време на годината. Толкова много цветове могат да бъдат върху едно дърво, което понякога улавя духа. Ясно е защо всички талантливи хора се вдъхновяват от природата. Не е изключение и есента при рисуване на художници. Есенните пейзажи отдавна се считат за една от най-популярните теми за рисуване.

Има толкова много известни картини, посветени на есенната тема, че е трудно да се брои. И навсякъде, есента е различна: от топло и слънчево до късно, с първите слани, които ръцете ужилват. Но има няколко артисти, които особено едва доловимо изпитваха есента и я предаваха в картините си.

Есента в градовете в картините на Ричард Макнийл

Един от талантливите художници, които посвещават картините си на есента, е Ричард МакНийл („В Сентрал Парк“, „Ходенето под дъжда“). Този художник е много затворен човек и много малко се знае за него. Но, колкото и да е странно, картините му висят в Белия дом в офиса на американските президенти.

„В Сентръл Парк“, Ричард МакНийл

Един поглед към есенните картини на Ричард Макнийл ще ви отведе до атмосферната есен на Ню Йорк или. Неговите творби са невероятно красиви и спокойни. Човек може само да се досети защо есента е вдъхновила художника.

Есенни пейзажи от Томас Кинкаде

Един от най-търсените художници от последните години е Томас Кинкаде. Неговите картини са толкова популярни, че е изключително трудно да ги купите. Всички те са в частни колекции, а хората много рядко и неохотно се разделят с тях.


И всичко това благодарение на обещанието. Авторът така вярвал в любовта, в триумфа на добрата и светлата страна на човечеството, че се е опитвал да го изобрази във всички възможни начини в картините си. Неговите есенни пейзажи предават всичко това възможно най-добре.

Това е интересно!  За повече информация за биографията и творчеството, прочетете нашата отделна статия с много снимки на творбите на художника за вдъхновение.

„Палитра есен“ Афремова

– художник-импресионист, който създава картините си не с обикновена четка, а с шпатулен нож. От този мазок върху платно има отличителен вид.


Най-известните картини „Слънчева есен“, „Среща в дъжда“. Есен Афремова – един от най-структурните и ясни. Сякаш е изтъкан от малки лъчи, които изпълват цялото платно.

Съвет!Не пропускайте да прочетете по-подробната статия на страниците на проекта „Крила на вдъхновението”.

Реалистична есенна лушипина

Друг известен съвременен художник е Евгений Лушипин, който рисува в жанра на реализма. Очевидно е, че те често се бъркат с фотографии.


Вгледайте се в платната „Тиха вечер“ или „Трамвай на желанието“. Те са пропити с есенно вдъхновение. Невероятно оживената есен изглежда сякаш гледа през прозореца към теб и се усмихва, тъжно с теб за миналото лято, но все пак те радва с топлина.

Златна есен от Чарлз Уайт

Друг световно известен художник, който изобразява есента в живописта, е Чарлз Уайт. Неговите картини „Златна есен” дишат спокойствие, спокойствие и тихо щастие.


Невъзможно е да не им се възхищаваме, не е невъзможно да не ги обичаме. Затова сега си струва тежестта в златото и почти всички са в частни колекции. Самият художник получил заслужено признание по време на живота си.

Есен в китайска живопис

Но това е само малък списък от художници от цял ​​свят, които са създали своите шедьоври, вдъхновени от златните времена. Има красиви произведения за есента в японската живопис и на китайски.

Например, китайският художник Tian Haibo. Неговите творби предават невероятна игра на светлината на есенното слънце. Много реалистично и невероятно оживено. Те вдъхновяват и не оставят никого безразличен.

Лиу Маошан е художник от Китай, в чиито картини можете да видите интересни есенни пейзажи. Това е истинската есен в съвременната живопис.


На платната на Лиу Маошан се съчетават индустриализацията и източните цветове. Това е най-забележимо в творбите „Есенни води“ и „Екскурзия до Вашингтон“.

Есента в картините на известни художници

Има и картини за есента, които имат невероятна популярност, написани от най-известните художници. Например, „Есен в Аржантей“ Моне. Това платно е много чувствено и дишащо с есенно вдъхновение. Тя диша от щастие и спокойствие.

Студио за лодки (1876), Клод Моне

„Есен в Аржантей“, Клод Моне

Ван Гог също кандидатства за вдъхновение от есента. Неговата четка принадлежи към платното „Тополова алея през есента“. Тя предава настроението на самия художник, малко тъжно и хаотично.

„Тополова алея през есента“, Ван Гог

Известната картина „Есен“ на Шишкин се смята за шедьовър за есента в руската живопис. Авторът е много реалистично предал есенното настроение в Русия.

„Есен“ Шишкин

За есента в живописта може да се говори безкрайно, защото тази тема е неизчерпаема като източник на вдъхновение.

Всякакви платна на различни художници, посветени на този сезон, винаги ще радват и вдъхновяват човечеството. Природата от своя страна ще бъде неизчерпаем източник на вдъхновение за всички художници от цял ​​свят за много дълго време.

Есента в картините на руските художници е най-яркото и докосващо време, където червеникаво-жълтите, златни и топли цветове на красивото време на индийското лято, където дъждовен и докосващ пейзаж на истинска руска природа е във всичките му красоти от есенния блясък.

Исаак Левитан – Златната есен

Исак Левитан, Златна есен, 1895

Есента беше любимото време на годината за Левитан и той й посвети над сто картини. Тази Златна есен е една от най-обичаните от обществото, въпреки че не е толкова характерна за творбата на художника – тя е прекалено ярка, смела и майорска екзекуция. Възможно е самият Левитан да не е бил напълно доволен от това, защото година по-късно той е написал още една снимка със същото име, но написана по-меко, нежно, кристално …

Този есенен пейзаж е необичайно ярък и оптимистичен, въпреки че повечето картини на Левитан са доминирани от цветовата гама от тъга – смесени приглушени тонове. Общо художникът има около стотина есенни пейзажа. Тяхната обичайна тема е тъжното тържествено затихване на есента на руската природа. Но на тази снимка няма тъга! На платното е изобразена дълбока горска река с богат син цвят и бели дървета, които отразяват златната слънчева светлина в есенната украса …

Василий Поленов – Златна есен

Златната есен на Поленов изразява на зрителя уютен ъгъл на огромна Русия, с безкрайно очарователното му разнообразие, което дава на човека радостта от живота, съзерцателното настроение и мира.

Река Ока рязко извива в далечината, отразявайки във водите си част от есенните дървета, дебело растящи по десния бряг на реката, в далечината се вижда бялокаменна църква. На преден план на снимката е хълм, който се спуска към реката със зеленикаво-охерни оттенъци, където по десния бряг преминава горска пътека в брезовата горичка. Сравнително украсена със златист цвят на есенни брези, украсявайки тъмнозелените им зеленини, все още не докоснати от предстоящото есенно време. В съзвучие с дъб в цвят, можете да отбележите не големи коледни елхи, засадени по пътеката и говори за началото на нов живот.

На снимката всичко е подчинено на есенния сезон, цветът на цветовете подчертава разнообразието на листата по дърветата от зелено и червено до ярко жълто и оранжево, контрастиращо по отношение на сините цветове на реката и небето. Живописно отразена от художника атмосферата на въздуха на картината, това се доказва от бреговете, простиращи се в димното разстояние на хоризонта, над които висеше небе, покрито с облаци.

Илия Остроухов – Златна есен

Картината на художника И. Остроухова „Златната есен” показва точно златна есен. Картината не е петниста листа от червено и зелено. Всичко е покрито със златен воал.

Цялата картина е изпълнена с някакво радостно движение и е много „приказлива“ картина за сложния зрител. „Щастливо се върти!” – съобщава шумоленето на листа, „сега и ние ще отлетим!” – весело предупреждават оживените свраки. Стълбът на дъба на заден план, който е изтъкан на малки дървета, напротив, сякаш казва на зрителя за устойчивостта на гората: „Ще оцелеем и тази есен!“. И в резултат на това градският жител, който дори погледна в мрачната есен в музея, ще се отдалечи от тази картина с чувство на радостно изумление. И с желанието да се измъкнем в природата. Или поне седнете в „В парка Абрамцево“, както се нарича вторият известен есенен пейзаж на Остроухов.

Картината е пълна с чудеса: рядко се вижда образ на гора, радваща се в началото на есента върху пейзажа. И още по-изненадващо е, че Иля Семенович Остроухов никога не е учил професионално художник, а само частни уроци по рисуване. Много жалко е, че пейзажите му са по-малко известни от картините на Шишкин, Левитан или Поленов.

Исак Бродски – Златна есен

Картината „Златна есен“ е боядисана в много ярки цветове. Трудно е да си представим такива наситени цветове в действителност. Но Бродски ни кара да усетим цялата есенна атмосфера в малко село. На преден план са дървета с червено-оранжеви листа, които олицетворяват активността и жизнеността.

Превъзходно проследени листа и клони на дървета. В края на селото тече река. Тя внимателно проследи вълните. И на едно място можете дори да видите как се отразява една малка къща. Малки фигури на хора вършат своя бизнес и някой се възхищава на красивия пейзаж. В крайна сметка, скоро листата ще паднат и студената зима ще дойде. Но това не е тъжно.

Картината с голяма прецизност предава красотата на природата в Русия. Червени и оранжеви цветове анимират човек. Светлото и весело настроение създава цвета на пътя. Отдалеченото небе добавя спокойствие към картината.

Василий Мешков – Златна есен в Карелия

Картината “Златна есен в Карелия” е изписана от В. В. Мешков. Тук е есенният пейзаж. На преден план украсяват отломъците от камъни от влагата, те са с тъмен цвят, или може би слънцето получава малко от тях и те изглеждат толкова мрачни, но цялото „злато“, което е разпръснато около тях, ги прави незабележима част от пейзажа. Между тези камъни има дървета. Те са много слаби в багажника, но листата им са дебели и блещукащи с всички цветове на злато, кехлибар и оранжево.

Фонът също е пълен с цветове. Въпреки че небето е облачно, тя все още привлича окото на зрителя, макар и за кратко.

Той използва колкото се може повече цветове, много нюанси. Жълто, морков, оранжево, охра – за изображението на листа, дървета и земя. Кафяво-сиво за създаване на камъни и сиво-синьо за небето. И това е само малка част от цветовете, които можем да хванем.

Авторът на картината избира удължен формат. Той издава картина на някаква функция. И изглежда, че не само. Авторът искаше да покаже как природата е безкрайна и дори поставя картина, за да не може да се впише в цялата й красота.

Най-вдъхновяващото време на годината е есента. Той е многостранен, събужда много противоречиви чувства, стана виновник за появата на много красиви творби в литературата, музиката и визуалните изкуства.

Въвеждането на детето в това време на годината не винаги е удобно на улицата, в парка, в гора, гледката от прозореца е малка, но може да ви помогне само с получаване на албум с репродукции. В допълнение, така че да удари две цели с един изстрел, въвеждат на детето на есента и художествено изкуство.

Кои снимки от есента за деца ще бъдат най-интересни и информативни?

„Златната есен“ – И. Левитан

Най-известният пейзаж от това време на годината. Картината е перфектна за първото запознаване на детето с падането, защото изобразява неговото начало. Въпреки факта, че основната гама на картината е жълта и есенна, полетата са все още зелени в далечината, на някои места има разхвърляна трева, а горичката на десния бряг махаво размахва зелена зеленина. Небето е ясно, времето е спокойно и приятно.

Това прекрасно платно ще помогне на детето да се научи първо и да подчертае положителните му качества. Можете да проведете завладяващ разговор за руските полета и брезите.

„Златната есен“ – В. Поленов

Това е не по-малко забележителен представител, като се има предвид, че ще можете да консолидирате с детето знанията за ранните, първите признаци на есента, за да създадете приятни асоциации.

Можете да се опитате да запознаете детето с концепцията за „индийско лято“. Ако той не е готов за това, не настоявайте.

  есента „- И. Бродски

Като се има предвид избраните есенни картини за деца, ние се озоваваме в градина, където вече има златна есен. Какво означава това? Потърсете отговора с детето в изтънелите корони на дърветата, в падналите листа по градинските пътеки. Имайте предвид, че денят може да бъде приятен, ясен и слънчев дори в средата на есента.

И как предполагахме, че слънцето свети ярко? Художникът ни позволява да разберем това, като изобразим светлите сенки на дърветата на земята. Фигурите на многобройни минувачи в градината говорят за прекрасен ден. И кой ще ходи в лошо време?

„Есен. Веранда“ – С. Жуковски

Нещо необичайно за нас (млади изследователи) гледка вече не е гора или парк, но все пак е есен. Много пейзажи от есента, снимки ни показват къщи, пътища и села в златна естествена рамка, а тук – веранда. Маса, ваза, цветя … Говорейки за цветя. Кои от тях цъфтят през есента?

Трябва да се отбележи, че има много светлина, топлина и слънце. И коледни елхи са видими, които по някаква причина са останали зелени. Защо?

„Късна есен“ – К. Коровин

Така стигнахме до последната снимка на падането. Важно е децата да видят, че късната есен не е скучен край на красив, топъл, наситен със светли цветове сезон, а началото на нова. Всъщност, въпреки факта, че всички листа са паднали, тревата е избледняла, въздухът вече е изпълнен с млечна мъгла, а на останалите редки листа и треви има сняг. Ние сме на ръба на зимата.

Избирайки снимки на есента за деца, опитайте се да ги направите светли, ярки и да носят положителни емоции. Така, както в примерите, дадени в тази статия. Нека темата на есента не е много приятна за вас, мъж на възрастен, не трябва да предавате негативните си мисли и стереотипи на дете. Дори ако снимките на есента, снимките, които сте намерили, са непознати за целия свят, а авторите ще бъдат провинциални пейзажисти, най-важното е качеството на творбата и чувствата, които ще предизвикат в нежна детска душа.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *