Светла Бъчварова: Близо 7 000 000 декара земеделска земя е засегната от сушата

„Проблемите със сушата засегнаха цялото земеделие в България. През 2020г. са засегнати 6.3 млн. декара с пшеница и 660 хиляди декара с ечемик. Това е 58% от общо засетите площи. Ниските добиви поставят на изпитания земеделските производители да финансират есенната сеитба.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Светла Бъчварова в питане към земеделския министър.
Бъчварова подчерта, че предоставените средства за COVID-19, а сега и предвидените за сушата, са недостатъчни. Тя обясни, че възможността за финансово стабилизиране на земеделците е да се изтеглят директните плащания на единица площ през месец октомври: „Министърът на земеделието обаче счита, че може да вземе мерки най-рано през месец декември, но тогава е късно за сеитба.“
„Оценката ни е, че за 4 години Министерство на земеделието не взе мерки за минимизиране рисковете от неблагоприятни условия. От 4 години се говори за създаване на гаранционен фонд, който да подпомага сектора. Такъв няма, а 20 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони се прехвърлиха във Фонд на фондовете за кредити“, уточни социалистът. Светла Бъчварова заяви, че е била разработена система за напояване от Световната банка, но министерството я отрекло, а насреща няма друга разработка, която да разреши проблемите с напояването в земеделския сектор.

Виолета Желева: Министерство на земеделието не предотвратява унищожаването на българската гора
„Унищожаването на българската гора е сред един от най-значимите екологични проблеми на страната ни. Всеки ден в България се изсича гора с размерите на няколко футболни игрища. Незаконният добив е със застрашителни размери според изследвания на неправителствените организации.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Виолета Желева. Тя допълни, че освен че ощетява бюджета на държавата, незаконната сеч лишава дългосрочно райони от гора и питейна вода.
„Унищожаването на горите и изсичането на дървен материал има жестоки последствия. Въведената система за контрол би трябвало да намали до минимум незаконния добив, но това не се случва“, подчерта Желева.
„Въпросът ни е какъв е обемът на незаконния добив на дървесина в страната и съответно какви мерки е предприело министерството за разрешаване на този проблем и какви са резултатите?“, попита Виолета Желева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *