Светла Косева в търсене на красотата на отлитащия миг

Изложба живопис на Светла Косева бе открита в в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна, научи ДУМА от Нина Локмаджиева. Тя има и юбилеен привкус. Позната и обичана заради своя деликатен усет към недоизказаното в градския пейзаж и към топлината на следите от човешко присъствие, Светла Косева и този път радва почитателите си с нови работи от любими места край морето.

„Картините в изложбата ми са от последните две години, споделя авторката. Рисувах моя град Варна, Балчик и Шабла и като че ли са се отпечатали мигове на внезапна светлина, преминаващ облак, развети коси от морски ветрец и, разбира се, полет на птица. Сега, като ги разглеждам, подготвени за изложба, откривам, че главни герои са ми били въздухът и светлината. Те са прозирни и трудно доловими и много ме привличат като художник. Вълнува ме красотата на онзи отлитащ миг, който никога няма да се повтори и тази постоянно трептяща игра. От малка обичам черно-бяло кино и фотография и съм пестелива с цветовете. Мисля, че ми остана любовта към кадъра, уловил кратък миг, в който всичко – хора, птици, облаци – застива и разказва истории.“

Изложбата, която ще бъде експонирана до 11 ноември, представи изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева, директорка на ГХГ – Варна.

Светлана Косева е родена през 1970 г. във Варна. Завършва Художественото училище за изящни изкуства „Цанко Лавренов“ в Пловдив (1990). Представяла е самостоятелни изложби в галерии в родния си град, в София, Пловдив, Русе и Лондон. Носителка е на наградата „Сребърно Възраждане“, галерия „Възраждане“, Пловдив, 2015; Награда в четвъртото Балканско квадринале на живописта, Стара Загора, 2016. Има номинации на Allianz Bulgaria, Варна, 2008; Национално триенале „Мостове“, Габрово, 2017; Allianz Bulgaria, Добрич, 2018.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *