Синелибри събра ценители на киноадаптациите в зала 1 на НДК

Изискана церемония откри шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който тази година носи символичното мото „Възпитание на чувствата“.

В зала 1 на Националния дворец на културата прозвуча песента „Защо ми е любов, кажи?“ на Едит Пиаф в превод на Силвия Вагенщайн, интерпретирана блестящо от Мила Роберт и Симеон Желязков, които поднесоха на публиката красив музикално-визуален пърформанс. Жаклин Вагенщайн, директор и основател на фестивала, представи членовете на журито и отправи благодарност към партньорите на събитието и към всички ценители на киното и литературата – две изкуства, чийто принос за преодоляване на тревогите на днешния ден е непренебрежим. След официалната церемония зрителите се насладиха на свежата криминална комедия „Кръстницата“ на режисьора Жан-Пол Саломе, с Изабел Юпер в главната роля.

Откриването се състоя при строго съблюдаване на здравните мерки. Фестивалът продължава с амбициозна поредица от филмови премиери, творчески дискусии и уебинари с участието на Боян Папазов, Георги Тенев, Светлозар Василев и Николай Йорданов; събития, отбелязващи знакови годишнини; вечер в памет на непрежалимия Иржи Менцел; видеоконферентни връзки с екипите на „Лято 85“ и „Пилат“, галавечери на културите на Франция, Италия, Испания, Португалия, Дания, Унгария. На 24 октомври в кино Люмиер Лидл ще се състои официалната церемония по награждаване на най-добрата киноадаптация от конкурсната програма. Ще бъде осъществена видео връзка със световноизвестния френски кинорежисьор Жан-Жак Ано в качеството му на почетен председател на журито и с неговите колеги Мика Каурисмаки, Сантяго Амигорена и Бабис Макридис. На живо в залата ще присъстват българските представители на журито Милко Лазаров и Снежина Петрова. След церемонията ще бъде излъчена провокативната драма „Любовникът“ на Жан-Жак Ано по емблематичния роман на Маргьорит Дюрас. Събитието на 24 октомври ще бъде повод да бъде представено великолепното българско издание на книгата на Ано „Един живот за киното“. Прилагаме файл с пълен списък на всички предстоящи събития.

Освен София в интервала до 8 ноември още седем града в страната ще покажат основната част от програмата на Синелибри. За първи път в рамките на фестивала ще се състои паралелно излъчване на много от филмовите заглавия чрез платформата Neterra TV+(www.neterra.tv/plus), при това зрителите могат да се възползват от няколко атрактивни промоции. Билети за всички присъствени прожекции можете да закупите от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay, на касите на НДК и съответните киносалони, както и чрез уебстраницата на фестивала. Организаторите призоваха всички зрители да носят маски и да спазват регламентираните изисквания за дистанция в залите.

Синелибри 2020 ще се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène, Kaufland, TatraTea и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Oфициален уебсайтwww.cinelibri.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *