Спаси София: Фандъкова лъже за ремонтите по бул. Константин Величков

Градските активисти от Спаси София за пореден път алармират за катастрофалното състояние на наскоро ремонтирания бул. Константин Величков в столицата. На публикуваните от тях снимки се виждат множество големи пропадания, дупки и пукнатини на асфалта в трамвайното трасе по булеварда, което беше основно ремонтирано за 1,5 млн. лв. преди малко повече от година. По тази причина, независимият общински съветник Борис Бонев е отправил официално питане до кмета на София, г-жа Фандъкова, за предоставяне на документи за това какви са причините за поредния некачествен ремонт и какво е предприела Столичната община да отстрани дефектите.

„След шест месеца получих скандален отговор от г-жа Фандъкова. Не само, че нито един документ не ми беше предоставен, каквото задължение има кметът по закон, но в отговора си, г-жа Фандъкова твърди, че „всички дефекти и проблеми, констатирани по време на строителството, са отстранени от изпълнителя. Констатираните гаранционни дефекти също са отстранявани от изпълнителя“ Това категорично не е вярно, видно от снимките е, че дефектите са по цялото трасе и те не са отстранени. На практика кметът лъже в официален, подписан от нея документ и това е недопустимо.“ – заяви Борис Бонев.

От Спаси София припомнят, че изграждането на споделеното трамвайно и автобусно трасе започна през 2018 г. и трябваше да бъде готово след няколко месеца. „Ремонтът беше просрочен многократно и той бе завършен една година по-късно. Преди ремонта официално внесохме становище за подобряване на проекта, а по време на строителството му, многократно сигнализирахме за лоши строителни практики и призовахме Общината да предприеме незабавни мерки, за да се предотврати поредният некачествен ремонт. Управляващите не се вслушаха в нито един призив и сега резултатите са повече от видими.“ – казват от организацията.

Градските активисти споделят, че в отговора си г-жа Фандъкова признава, че в Столичната община цари документален хаос и не се спазват основни законови изисквания като например Наредбата за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. „Противозаконно е да не се съставят актове и протоколи от страна на Възложителя т.е. Столичната община, когато се констатират дефекти. Недопустимо е, дефекти за стотици хиляди левове да се отстраняват само след устни разговори между служителите. Така няма документална следа и Общината не може да си потърси гаранцията и парите от изпълнителя по съдебен път. Вероятно точно това е целта на този умишлено създаден хаос, но къде е отговорността за това?“ – пита Андрей Зографски от Спаси София.

От организацията припомнят, че цялата отговорност за ремонта е в ръцете на Общината, тъй като проектът, изпълнението и строителният надзор са били осъществени все от общински дружества. „Всеки нормален кмет щеше да потърси лична отговорност от ръководената от него администрация при такъв провал. Фандъкова обаче не реагира. Затова твърдя, че управлението на Общината е прогнило от некомпетентност и корупция.“ – завършва Борис Бонев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *