„Стражите на Арктика, Лапландия“: фотографският проект на Николо Бонфадини

Николо Бонфадини е млад фотограф, роден в Монца – град в северната част на Италия, но живеещ в Драмен, Норвегия. Откакто е дете, той винаги е бил очарован от природата и чудесата, които непрекъснато създава. Преди няколко години той открива страстта си към фотографията и оттогава започва да пътува непрестанно. Разбира се, винаги с камерата си. За него не съществува нищо по-вълнуващо от това да бъде в отдалечена пустиня, където да наблюдава оранжевия изгрев или обсипаното със звезди нощно небе. Самият той споделя, че фотографията го мотивира да излиза по-често в природата, докосвайки се до условия и места, които вероятно не би могъл да види или живее, ако си беше избрала по-стандартна професия и работно място. Един от най-известните му проекти е осъществен именно в пустошта – в Лапландия.

Наскоро той започна да си сътрудничи с група талантливи фотографи по проекта „Wildvisions Nature Photography“

В една от своите фотографски серии, наречена  „Стражите на Арктика“, Бонафадини заснема снежните ледени зимни пейзажи на Лапландия, където температурите варират от -40 до -15 градуса по Целзий,

„Тази сутрин спах в палатката си, за да видя как слънцето се издига над върха на един хълм, а наоколо около дърветата се образуваше зловеща мъгла, създавайки тайнствена и мистична атмосфера“ – пише Николо Бонфадини.

Една от снимките му беше избрана за снимка на деня и публикувана в APOD-NASA – проект, ръководен от НАСА заедно с Техническия университет в Мичиган.

Николо Бонфадини твърди, че намира в природата убежище от шума и безумието на всекидневния живот. И напълно го разбираме. Почти всички живеем в големи градове с много коли, задръствания, непрестанни срещи, задължения и непрестанно натоварване и шум. Почти невъзможно е човек да си представи тишината, спокойствието и красотата на безкрайния снежен пейзаж на Лапландия.

Мнозина от нас вероятно никога няма да се докоснат до бялата безбрежна приказна красота на Арктика, но фотографиите на италианския фотограф Николо Бонфадини са шанс да се докоснем до един далечен, но изкушаващ свят, който ни изглежда толкова далечен, колкото и пейзажите на други планети.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *