Артист накара да помиришем, вдишаме, чуем и опитаме климатичните промени

Уникална артистична изява се случи пред един от най-важните музеи за модерно изкуство в света – „Тейт модърн“ в Лондон, съобщава The Guardian. Именно там известният артист – исландецът с датски корени Олафур Елиасон избра да постави новата си изложба. Тя е наистина единствена по рода си, а идеята ѝ е страхотна. За какво става въпрос?

Елиасон е решил да привлече обществено внимание към една от най-актуалните теми на нашето съвремие – климатични промени. И по-специфично към топенето на световния лед, който не само ще промени ландшафта на планетата, но и ще покачи морското равнище на опасно високи нива. Затова той е поставил 30 няколко вековни отломки от фиорд от Гренландия. 24 от тях е разположил пред Тейт, а останалите 6 на различни места из Лондон.

Целта на проекта е щом хората от големия град не могат да отидат да видят с очите си глобалното затопляне – то да дойде в дома им. Те могат буквално да помиришат, вдишат и оближат огромните ледени блокове, за да видят какъв е „вкусът“ им преди замърсяването. В същото време хората ще гледат как блоковете се топят пред очите им. Символизмът тук е директен и няма нужда от обяснение.

Ice Watch

Авторът на проекта, наречен Ice Watch, твърди, че освен всичко иска да изследва психологията и как наблюдаването на ледовете се отразява на поведението им. Всеки от големите блокове е бил уловен в морето от Гренландия след като сам  (но не и без помощта на глобалното затопляне) се е откъснал от ледената покривка на острова.  Ледените късове са с тегло между 1.5-6 тона и са специално подбрани с такава форма, че да е най-малко вероятно да се счупят. Те са пренесени до Великобритания със специални хладилни контейнери. Преди да „кацнат“ на финалната си дестинация, където ще се разтопят, блоковете гостуваха в Копенхаген и Париж. Там хората се разхождаха и пързаляха по тях. И точно това  целта на Елиасон: „Обиколете ги, качете се отгоре им, послушайте ги!“, казва той.

Самите блокове са направени от компресиран сняг, който съдържа множество малки въздушни балони. Така всеки, който допре ухото си до леда, ще чуе негово пукане. По този начин изложбата ангажира и четирите сетива. Всеки посетител може да вкуси, чуе, помирише и докосне леда.

Целта на инициативата е най-вече да ангажира хората с темата за топенето на ледовете. Авторите на проекта твърдят, че всяка секунда около 1000 ледени блока с тази големина се откъсват от ледената покривка на света и плуват в морето, където се разтапят. Това не само, че повишава бавно, но сигурно, нивото на океаните, но и лишава света от най-големия му запас от чиста питейна вода.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *