Броени дни до старта на Синелибри 2020

Билетите за всички прожекции в столицата и страната са вече в продажба

Обратното броене до старта на шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри започна. Очакват ни кинотворби от различни жанрове, ослепително съзвездие от актьори, вълнуващи съпътстващи срещи – на живо и чрез видео връзки, тематични дискусии, уебинари, важни литературни премиери. Церемонията по откриване ще се състои на 18 октомври, неделя, от 19:00 ч., в зала 1 на НДК в присъствието на много специални гости, партньори на фестивала и представители на културния елит. В духа на тазгодишния слоган на Синелибри „Възпитание на чувствата“ в залата ще прозвучи песента „Защо ми е любов, кажи?“ на Едит Пиаф в превод на Силвия Вагенщайн. Талантливата Мила Роберт ще представи своя версия, а това означава, че зрителите ще станат свидетели на красив и наситен с емоция музикален пърформанс! (В прикачения файл е българският превод на песента.) Симо Желязков ( „Фънки Миракъл“) ще пее дует с Мила РОбърт

Любопитната криминална комедия „Кръстницата“ на режисьора Жан-Пол Саломе, с Изабел Юпер в главната роля, ще увенчае церемонията. Екранизация по отрупания с награди роман на Анелор Кер, филмът не е типичната френска идилия с хипнотични гледки, а един колкото забавен, толкова и критичен поглед към предизвикателствата на ежедневието в съвременна Франция.

Синелибри 2020 ще се проведе при строго съблюдаване на здравните мерки. Между 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната зрителите ще видят 45 филма, повечето от които премиерни за България. Програмата предвижда и няколко прожекции на литературни адаптации с култов статус, в т.ч. „Диво сърце“ на мистериозния киномагьосник Дейвид Линч, чиято дългоочаквана книга „Кът за мечти“ е вече в книжарниците, и еротичната драма „Любовникът“ на световноизвестния френски режисьор Жан-Жак Ано, който тази година е почетен председател на журито.

За първи път в периода на фестивала 18 октомври – 8 ноември ще се състои паралелно излъчване на голяма част от филмовите премиери чрез платформата Neterra TV+ (www.neterra.tv/plus). Това се налага поради усложнената обстановка вследствие на разпространението на Covid-19. От друга страна, онлайн излъчванията са чудесен шанс за ценителите на киното от цялата страна да видят безпрепятствено много от заглавията, като се възползват от промоционалните пакети. Вече е ясна програмата на фестивала във Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. Билетите за всички присъствени прожекции и събития са в продажба на касите на EPAYGO и киносалоните в София и страната.

Организаторите призовават всички зрители да си носят маски и да спазват изискванията за дистанция в залите. Акредитираните лица следва да предоставят пропуските на касите на кината най-рано 24 часа преди съответната прожекция и най-късно 30 минути преди нейния старт, за да получат безплатен билет с указано място. В противен случай пропускът не дава достъп до залата. Пропускът не дава право на достъп до фестивалните прожекции в културен център Г 8, Евро Синема и Синегранд Парк Център. Безплатните билети с място за акредитирани лица са ограничени. След изчерпването им акредитираните ще имат достъп до залите единствено ако има непродадени места.

Режимът за пропуските е валиден за всички киносалони с изключение на зала 1 на НДК, където всички акредитирани лица ще бъдат настанени съгласно инструкциите на организаторите.

Синелибри 2020 ще се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène, Kaufland, TatraTea и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Oфициален уебсайтwww.cinelibri.com

CineLibri Архиви - Операция Кино

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *