Йоко Огава Хотел „Ирис“

Днес четем „Хотел „Ирис“ от авторката на „Любимата формула на Професора“ Йоко Огава. Един смущаващ и незабравим роман за любов, желание, болезнена интимност и смъртна ярост, за обсебващо подчинение и безволево покорство, за унижение и себеунижение. Корицата е дело на Албена Лимони.

Хотел „Ирис“ (превод: Маргарита Укегава, 176 стр., цена: 18 лв.) ни прави свидетели на бурна среднощна сцена в крайбрежен хотел между проститутка и мъж, прехвърлил средната възраст… Седемнайсетгодишното момиче на рецепцията е запленено от повелителната интонация на мъжа и тръгва по дирите му, за да се озове в уединена къща на малък остров и да бъде увлечено във вихър от копнеж и кошмар. По японски изтънчено, владеейки чудесно силата и смисъла на думите и жестовете, играта на светлината и сянката в човешката душа, Йоко Огава рисува едно стряскащо, менливо лице на любовта – ту благо усмихнато, ту грозно разкривено, разпадащо се и чудовищно. Нежни слова се редуват със загадъчни пристъпи на гняв и изблици на тъмни страсти от непрогледни дълбини.

 Японската писателка Йоко Огава има внушителен списък с отличия в биографията си. Още първата й творба от 1988 г. получава награда за дебют. Следват авторитетните „Акутагава“, „Танидзаки“, „Шърли Джаксън“. Произведенията й се издават в цял свят. Романът „Любимата формула на Професора“ е затрогваща история за съпричастност, искрена привързаност и човешка топлота. Само за два месеца са продадени един милион екземпляра, удостоен е с Наградата на японските книгоразпространители и престижното отличие „Йомиури“. Филмовата му адаптация (2006) е дело на японския режисьор Такаши Коидзуми и също се радва на небивал успех.

[email protected]

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *