13 промишлени отрасъла у нас са засегнати от зелената трансформация

Целите за въглеродната неутралност ще доведат до сериозна дисхармония в бизнеса и съществуват множество проблеми, коментира зам.-министърът на икономиката Стамен Янев по време на дискусия за особеностите на българския преход по отношение на Зелената сделка на ЕС, организирана от Института по енергиен мениджмънт.

Той уточни, че 13 промишлени отрасъла ще бъдат обект на зелена трансформация, в които работят 79% от заетите в страната и произвеждат 79% от добавената стойност в индустрията. Оценките на Министерството на икономиката показват, че целите ще се отразят негативно на  конкурентоспособността на българската икономика и засегнат ще бъде дял от износа на стойност 20,6 млрд. евро.

Предизвикателствата към прехода за декарбонизацията са основно нуждата от инвестиции – в нови технологии, но и за обучение на кадрите. За трансформацията са заделени 460 млн. евро, но те няма да бъдат достатъчни, уточни Стамен Янев. Според него трябва да бъдат търсени други форми за финансиране.

„Иновации плюс инвестиции е равно на Зелена сделка“, коментира още зам.-министърът.

Нуждата от обучена работна ръка ще бъде съществена, допълни и Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“. Според него работещите в енергетиката в момента са в бърн аут, а промените на пазара на труда ще доведе до прегряване и на други сектори на икономиката.

Във връзка с промените, които ще засегнат целия ни живот, в страната липсват достатъчно учебни центрове, които да насърчат хората да търсят ново поприще. Не трябва да се налага промяна в трудовата кариера, а работещите, например миньорите, трябва сами да изберат с какво да се занимават в бъдеще, когато мините бъдат затворени.

Липсва визия за тази трансформация, за която се говори от години, обясни от своя страна Антон Иванов, член на Управителния съвет на Българския енергиен и минен холдинг. „Няма нищо ново в тези мерки, освен числата“, категоричен беше той.

Иванов посочи още, че говорим за нуждата от инвестиции в генериращи мощности, правени от Българския енергиен холдинг (БЕХ). „Стъпките на корпоративно ниво обаче не позволяват компаниите в тази структура да участват в този процес. Те са само наблюдатели“, смята той.

Румяна Грозева от неправителствената организация Агенция за регионално развитие на Стара Загора се съгласи, че засегнати ще бъдат засегнати 13 отрасъла, но заяви, че е против да бъдат включвани повече региони, които да могат да получат средства от Фонда за справедлив преход.

За това коментира преди ден зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той обясни, че освен идентифицираните шест региона от ЕК, България ще се опита да включи още пет. От Агенцията обаче смятат, че средствата от ЕС са насочени основно към региони като Маришкия басейн.

Посочени от ЕК са регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и сателитните от гледна точка на работната сила Сливен Хасково и Ямбол. От българска страна обаче са идентифицирали още заплахи от трансформацията, а именно изтичане на бизнеса към страни извън ЕС, затова идеята е да се включат и още региони, които да получат помощ от Брюксел.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *