15 години „Каквото направи дядо, все е хубаво“

Театър „Кредо“ започна юбилейно национално турне на отличения с 8 международни награди спектакъл „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен по случай 15-годишнината от създаването му, научи ДУМА от Нина Димитрова. То се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. На 6 октомври спектакълът пожъна огромен успех на фестивала „Забранено за възрастни“ в Смолян на сцената на Родопския драматичен театър. Турнето продължава през октомври в Русе, Силистра и Добрич. На 22 октомври „Каквото направи дядо, все е хубаво“ гостува на Държавния куклен театър в Русе. На 26-и публиката в Силистра може да го види в Драматично-кукления театър. Зрителите в Добрич ще му се насладят на 28-и на сцената на Държавния куклен театър.

През декември „Каквото направи дядо, все е хубаво“ ще се играе в ДКТ в Стара Загора – на 2 и 3 декември. Спектакълът е в културния афиш на община Бургас по случай празника на града и ще бъде представен на 5 и 6 декември от 11 ч. в Държавния куклен театър. На 24 ноември от 19.30 ч. 15-годишният юбилей ще бъде отбелязан в София, в Театър 199 „Валентин Стойчев“, партньор на театър „Кредо“ на този и още два спектакъла на „малкия, но горд български театър „Кредо“ („Ескуайър“, Москва, 2012).

Партньори на театър „Кредо“ в юбилейното турне са Драматично-кукленият театър в Силистра, държавните куклени театри в Бургас, Русе, Стара Загора, Добрич и фондация „За Родопите“ в Смолян, организатор на фестивала „Забранено за възрастни“.

В края на август 2020 г. театър „Кредо“ фестивално откри юбилейния сезон на „Каквото направи дядо, все е хубаво“ на международния театрален форум „Trans/Mission – East of Art“ в гр. Жежув, Полша. Там отново бе високо оценен от критиката и публиката, която дълго аплодира актьорите Нина Димитрова и Димитр Несторов. Пандемията от КОВИД-19 наложи отмяната на 4 международни участия на престижни театрални форуми в Русия, Беларус, Китай и Япония.

Създаден по покана и с подкрепата на датската юбилейна фондация „Ханс Кристиян Андерсен 2005“, „Каквото направи дядо, все е хубаво“ блестящо представя България на голямото световно честване на 200-годишнината от рождението на писателя през 2005 г. в Дания, както и на над 50 международни фестивала по света. В 15-годишната си биография спектакълът има 200 представления, изиграни у нас и в чужбина на 4 езика – български, руски, английски и японски. Публиката в десетки страни по света аплодира сНЕЖНАТА комедия на театър „Кредо“, наречена от руската критика „шедьовър за загубения рай“. „Каквото направи дядо, все е хубаво“ е не само един от най-аплодираните български спектакли по света, но и един от най-дълго играните и обичани от публиката спектакли у нас. Международната му премиера е на 23 август 2005 г. в Дания, където се играе с огромен успех в 16 града.

Националната премиера на „Каквото направи дядо, все е хубаво“ е в Театър 199 „Валентин Стойчев“ в София на 11 ноември 2005 г. Автори на сценичната адаптация са Юрий Дачев и Нина Димитрова, която е и режисьорка на спектакъла. Заедно с Васил Василев-Зуека тя е авторка на сценографията, пресъздаваща приказната атмосфера на Андерсеновия свят и впечатляваща публиката у нас и по света със своята красота, въображение и мултифункционалност. Нина Димитрова играе в партньорство с Васил Василев-Зуека до 2012 г. През 2013 г. замени своя дългогодишен партньор с талантливия и харизматичен млад актьор Димитр Несторов, неин студент от НАТФИЗ, с когото вече 7 години печелят овациите на зрителите в България и зад граница.

 

Отзиви от пресата

 

„Изглежда, че българското „Кредо“ с бяла вата на метри е в състояние да оформи и разкаже всичко. Двама бели клоуна като вятър влизат на сцената, „обути“ със ски, с пръчки като щеки и вата на метри и с това те създават цялата приказна илюзия…

…Шеметен ритъм на актьорската игра, игра, която излъчва топлина. А очарованието на играта е много голямо. И трае до самия край, когато Нина Димитрова по прекрасен двойнствен начин приема докладването на дядото за неговите сделки на пазара.“

(в. „Stiftstidende Arhus“, Дaния, 2005)

 

„Любовта побеждава… Световна премиера на българския театър „Кредо“ в гр. Орхус.  

…Българите са преместили историята от  периода на датското лято до ледовностудена датска, ескимоска зима. Двамата актьори с голяма фантазия използват бяла вата и се движат между множество роли до самия край, когато бабата  целува своя дядо и обявява: „Каквото направиш, татенце, все е хубаво!“, без оглед на това, че е сменил техния единствен кон за гнили ябълки на местния пазар… Действието се развива на пазара, където всички присътстващи имат само едно нещо в главите си: да спечелят. И в този замразен свят ние хвърляме дядото, който живее само с мисълта как да достави радост своята мамичка и да получи нейната целувка. Дядото е зает само с любовта, без въобще да мисли каква може да бъде неговата печалба… Не е ли красиво? По-добро заключение  едва ли може да се измисли днес.“

(в. „JP Arhus“, Дaния, 2005)

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *