БНБ очаква ръст на лихвите по заемите

След изтичането на мораториума върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с Covid-19 може да се очаква известно повишение на лихвите по новите кредити поради увеличението на дела на необслужваните банкови заеми. Това е записано в новото издание на БНБ „Макроикономическа прогноза“.

Банките дадоха възможност на хората и фирмите, които имат затруднения заради Covid-19 да отсрочат банковите си заеми за срок от шест месеца. Крайният срок за подаване на документи изтече в края на септември. Заемите можеше да бъдат отсрочени до 31 март 2021 г. Но много хора и фирми ще трябва да започнат да изплащат заемите си много по-рано – ако през месец май са отсрочили заемите си, през ноември вече трябва да възобновят плащането на месечните вноски.

Влияние в посока повишение на лихвите и затягане на общите стандарти и условия по новите кредити биха могли да окажат и увеличението на рисковата премия в резултат на повишената несигурност в икономиката, понижената оценка за кредитоспособността на получателите и по-малката склонност на банките да поемат риск, гласи анализът на БНБ. От централната банка очакват през 2021-2022 г. кредитите за фирми и домакинства да нарастват, но с доста по-малък процент спрямо 2019 г.

БНБ актуализира и прогнозата си за икономиката на страната. Спрямо прогнозата от юни новите очаквания са за по-малък спад на Брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 г. и по-слаб растеж на икономиката в периода 2021-2022 г. Това се дължи на по-добрите данни за потреблението на домакинствата, инвестициите и външната търговия за последните месеци спрямо първоначалните очаквания.

За 2020 г. БНБ очаква икономика да се понижи с 5,5%. А за 2021-2022 г. прогнозата е за плавно възстановяване и ръст на БВП съответно с 4% и 3,8%. Икономическата активност се очаква да достигне нивото си от преди пандемията към средата на 2022 г., посочват от БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *