25 октомври – Световен ден на операта

За втора поредна година оперният свят ще отбележи Световния ден на операта. Тази година 25 октомври ще обедини редица световни театри, които ще предложат на почитеталите си представления и концерти на живо, излъчване на цели спектакли в интернет страниците си, както и в социалните мрежи.

„Сега, когато животът на всички бе засегнат от глобалната пандемия и социалната несправедливост докосна огромен кръг от хора, лечебната сила на музиката и изкуството е необходима повече от всякога.“

С тези думи, председателят на „Опера Европа“ Никълъс Пейн се обърна към публиката и всички театри-участници в инициативата. Операта като изкуство развива толерантност и разбиране, помага да се отвори духа и да се изградят мостове на културен обмен между хора от различни части на света. Колко е важно да съществува изкуството и колко значима е неговата роля за обществото – в това са убедени всички артисти, които на 25 октомври ще се качат на сцената. Емблемата на изданието е Лудвиг ван Бетовен – геният, чиято музика отправя послание за солидарност и хуманност.
Тази година Световният ден на операта ще обедини всички театри и организации по пътя към възстановяването от кризата, породена от вируса Ковид-19.
Световният ден на операта е прекрасна възможност да се сподели радостта от изкуството с целия свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *