Великобритания спира продажбата на нови бензинови и дизелови коли през 2030 г.

Великобритания първоначално планираше да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 г., като част от усилията за намаляване на емисиите на парникови газове, и през февруари Джонсън свали с пет години по-рано крайния срок.
Позовавайки се на анонимни източници от индустрията и правителството, „Файненшъл таймс” пише, че Джонсън сега възнамерява да премести датата още по-рано – към 2030 г. Той ще направи това в реч за политиката в областта на околната среда, която се очаква да произнесе следващата седмица.
Би Би Си също съобщи за подобен план по-рано в събота, без да посочи източници.
Говорителка на „Даунинг Стрийт”10 отказа да коментира информациите или съдържанието на предстоящата реч на Джонсън.
„Файненшъл таймс” съобщи, че не се очаква новият график да се прилага за някои хибридни автомобили, които използват смес от електрическо задвижване и изкопаеми горива и все още могат да бъдат продавани до 2035 г.
Краят на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили ще отбележи огромна промяна на автомобилния пазар на Великобритания.
Данните в бранша показват, че автомобилите с бензинови и дизелови двигатели представляват 73,6% от продажбите на нови автомобили досега тази година, докато едва 5,5% от продажбите са за чисто електрически превозни средства, които обикновено са по-скъпи. Хибридните превозни средства от различни типове съставляват останалите продажби. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *