Втора инстанция ще решава за горенето на боклук в ТЕЦ „Бобов дол“

 

Сагата с горенето на боклук в ТЕЦ „Бобов дол“ премина в нова фаза – екологичните сдружения „Грийнпийс“ – България, и „За Земята“ обжалват на втора инстанция решението на съда в Кюстендил, с което се потвърди издаденото на централата разрешително за горене на отпадъци. От свързаната с Христо Ковачки централа още тогава заявиха пред „Капитал“, че няма да горят RDF и че за този си отказ са подали документи в Изпълнителната агенция по околна среда.

Въпреки това според екосдруженията съдът на първа инстанция не е взел предвид системните нарушения на правилата за екологичност и безопасност, за които свидетелстват множеството глоби, издадени на ТЕЦ „Бобов дол“. Според „Грийнпийс“ – България, и „За Земята“ хората, които живеят близо до ТЕЦ „Бобов дол“, не са спирали да се оплакват от черен дим, който излиза от високия комин на ТЕЦ-а без пречиствателни съоръжения, посипване от бял прах вследствие на недобре функциониращи съоръжения и складиране на отпадъци на територията на централата.

„Всички тези обстоятелства будят дълбоки съмнения дали ТЕЦ „Бобов дол“ е готова да се откаже от отпадъците като гориво и да се съобразява с изискванията на екологичното законодателство, или ще продължи да го нарушава в момента, в който обществото обърне поглед към друг проблем“, коментират от „Грийнпийс“ – България, и „За Земята“.

СЪМНЕНИЯ

Според еколозите е възможно централата да се е възползвала от известни институционални протекции за издаване на разрешително за експериментално горене. Преди две седмици „Грийнпийс“ – България, и „За Земята“ публикуваха кореспонденцията между ТЕЦ „Бобов дол“ и зам.-министъра на околната среда Красимир Живков, който по-рано тази година бе арестуван по дело за внос и депониране на опасни отпадъци. В писмата той разрешава да се изгарят с експериментална цел отпадъци в количества 10 000 пъти над допустимото по закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *