Въвеждат платено паркиране в още два квартала на София

Зелена зона с платено паркиране ще има в още два квартала в София – „Яворов“ и „Иван Вазов“, стана ясно на заседанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет. След обществено обсъждане, организирано от районните кметове на „Слатина“ и „Триадица“, гражданите сами са поискали зелена зона в кварталите „Яворов“ и „Иван Вазов“. Комисията одобри доклада на ГЕРБ за промени в Наредбата за организацията на движението в Столична община.

На фона на антиправителствените протести ГЕРБ се отказаха от предложението за разширяване на Синята зона. То предвиждаше още 7000 паркоместа в сегашната зелената зона, в които паркирането щеше да поскъпне двойно – по 2 лв. на час. Гербаджията Зафир Зарков мотивира отказа с „усложнената пандемична обстановка и по-сериозните затруднения на обществото в различни аспекти“. Управляващите оттеглиха и предложенията за увеличено работно време на Синята зона до 20,30 ч. в делнични дни, за въвеждането й в неделя от 10 ч. до 18 ч., както и на зелена зона в събота. Синята зона остава в сегашните граници с работно време от понеделник до петък – от 8,30 ч. до 19,30 ч., а в събота – от 10 ч. до 18 ч. Предвижда се електронни винетки за паркиране в центъра да заменят сегашните талони.

Засега управляващите уверяват, че няма да внесат повторно предложенията си за разширение на синята зона и за присъединяване на нови булеварди и улици към нея.

От сряда инспектори на ЦГМ поставят фишове за глоби върху неправилно паркиралите коли в цяла София. Вече не е необходимо шофьорът да е в автомобила, за да се счита, че фишът му е връчен. Глобата за паркиране на тротоар е 50 лева, на инвалидно място – 200 лева, неправилно паркиране на маркировка и неспазване на пътен знак – по 20 лв., поясниха от ЦГМ. Според Никола Рогачев от общинското дружество липсата на места за паркиране не е основание да се правят нарушения при спирането.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *