В чужбина за Нова година. Възможно ли е и колко ще ни струва?

В днешно време пътуването е деликатна тема и малцина са тези, които се решават да поемат на път.

Факт е, че обстановката постоянно се променя и всичко е много несигурно – притеснявате се за здравето си, за парите, които можете да загубите, ако резервирате почивка, на която не можете да заминете, за близките си, за това колко променени ще са дестинациите, които познавате така добре…

Отговори на въпросите “Ами ако…”, които досега са ви спирали да резервирате почивка или екскурзия в чужбина, публикува dir.bg.

Ако резервирам почивка в чужбина за Нова година и точно преди това се разболея от коронавирус, няма да мога да пътувам. Ще изгубя ли парите си?

Все повече туроператори предлагат застраховка, която покрива точно този риск. В случай че се разболеете или сте поставени под карантина (както и в случай че се разболее ваш близък и вие трябва да се грижите за него в болница), този тип застраховка гарантира, че ще получите обратно цялата сума, която сте заплатили за пътуването си.

Ако се разболея от коронавирус в чужбина, как ще покрия лечението си, което може да струва няколко хиляди долара (според страната)?

За да не стои този въпрос пред туристите, някои държави изискват задължително представяне на застраховка с покритие за COVID-19 при пристигане в страната. За повечето места няма такова изискване, но отново можете да проверите при туроператора, с който ще пътувате, какви застраховки предлага и дали са включени в пакетната цена.

В крайна сметка, никой туроператор не би искал да се окаже с блокирани в чужбина туристи, които не могат да покрият разходите си за лечение. Можете да проверите и в застрахователните компании какви продукти предлагат за пътуване в чужбина.

Какво ще правя, ако полетът ми е отменен заради затворени граници или други ограничения, свързани с COVID-19?

Ако полетът е отменен, авиокомпанията е длъжна да ви предостави алтернатива (да летите през други летища) или да ви върне парите. В случай че полетът е отменен по причини, свързани с мерки за ограничаване на коронавирус, много вероятно е да нямате право на обезщетение, а само на възстановяване на сумата за полета.

Причината е, че авиокомпаниите се позовават на това, че отмяната е по независещи от тях извънредни обстоятелства.

Добре е да обмислите и следното нещо, което е специфично за възстановяването на пари за полет покрай коронавируса: авиокомпаниите често предлагат ваучер за сумата на билета вместо връщане на пари. Дори и да ви предложат ваучер, вие можете да заявите връщане на сумата.

Ваучерите обаче са полезни: клиентът разполага със сумата веднага и може да я ползва, ако реши скоро да пътува, тъй като връщането на парите за полетите в периода на коронавирус може да отнеме до година.

Притеснявам се да се прекачвам по летища, за да не се заразя с коронавирус. Мога ли все пак да отида на някое екзотично място?

До повечето екзотични дестинации, като Малдиви, Занзибар, Сейшели, няма директни полети от България, а се налага прекачване през трети страни.

Въпреки това има много слънчеви дестинации, до които можете да стигнете с директен полет (обикновено чартър) от България – Тунис, Египет, Дубай, а за Нова година 2021 от България ще излети директен чартър и за Малдивите.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *