Държавата оправда ”Топлофикация София” за високите изравнителни сметки

„Топлофикация София” не е нарушила закона и нормативните актове при издаването на изравнителните сметки. Това показват резултатите от две извънредни проверки – на Министерство на енергетиката и на КЕВР, съобщават от дружеството.

В доклада на енергийния регулатор се посочва, че на база предоставените данни и документи, включени в проверката, няма констатирани нарушения. В рамките на инспекцията от дружеството е изискана информация по девет точки, обхващащи всичките му дейности през предходния отоплителен сезон, включително и приспадането на суми след намалението на цената на топлинната енергия.

 

„Стойността на сумите за връщане, вследствие на ретроактивното регулиране на цената на топлинната енергия за всеки имот на територията на гр. София, обект на проверката, са правилно определени от топлопреносното предприятие”, се казва в доклада на Министерството на енергетиката.

 

В няколко последователни точки е посочено, че „Топлофикация София“, като дружество, изпълняващо дейността дялово разпределение на топлинна енергия, е спазило законовите изисквания при изготвянето на индивидуалните изравнителни сметки.

Проверяващите са установили, че в изравнителните сметки на „Топлофикация София“ са отразени различните ценови периоди в съответствие с решенията на КЕВР за утвърждаване на цени на топлинната енергия. В тях е упоменат размерът на разликата между сумите за топлинна енергия по цените, утвърдени с решенията на регулатора и Закона за енергетиката.

 

Извънредната проверка беше извършена след заповед на министъра на енергетиката, на 16.09.2020 г. и включваше „Топлофикация София“, в ролята ѝ на топлинен счетоводител и още шест други фирми, изпълняващи дейността за дялово разпределение на топлинната енергия.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *