Заев: Да махнем „желязната завеса“

Македонският премиер Зоран Заев направи обръщение към обществеността, след като интервюто му пред българската агенция БГНЕС, разпространено в сряда, бе критикувано от Християн Мицкоски, лидер на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, която е най-голямата партия в РС Македония

Съжалявам, че моето интервю за агенция БГНЕС предизвика негативни емоции в страната ни. Но в същото време искам да подтикна македонската общественост за помощ в приближаването до решение на въпроса с България, заяви Заев в обръщение към обществеността.

„Двете страни трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да развием капацитет за разбирателство и прошка. Европейските народи се договориха да не забравят, но да си простят в името на бъдещето. Дълбоките разлики и исторически конфликти бяха оставени в миналото заради бъдещето на Европейския съюз. Това е и моето най-голямо желание и ще го следвам докато имам шанс за път към европейско бъдеще“, посочи още премиерът.

В обръщението си той изтъкна, че „даването на етнически характеристики на фашизма е неприемливо. Било то в български или друг контекст. Тъмните страници в балканската и европейската история не трябва да са пречка за развитието на добросъседските отношения на Балканите и в Европа“.

Според Заев, въпреки че има затопляне на отношенията между Югославия и България след участието на българските армии в борбата срещу фашистите, факт е, че между Югославия и България е имало „Желязна завеса“ и сериозни исторически и политически конфликти по „македонския въпрос“ след 1948 година. „Днес трябва да работим за премахване на последиците от „желязната завеса“, които все още се усещат между Северна Македония и България. Само като зачитаме различията и общата борба срещу речта на омразата и нетолерантността сред македонското и българското общество, можем да изградим добросъседски отношения и общо бъдеще“, допълни Зоран Заев.

Той припомни, че „България е първата страна, която призна правото ни на самоопределение. Македонските история и език не са против интересите на България. Време е да създадем история, която осигурява бъдеще за младите хора и бъдещите поколения“, призова Заев.

Мицкоски оцени интервюто като скандално ухажване на българската общественост заради ветото на София върху за еврочленството на Скопие, предаде МКД. „Заев в това скандално интервю отрича антифашистката борба на гражданите и правото ни да се позоваваме на това наследство. Той признава, че тук е имало българска администрация и на практика приравнява македонските борци за независима македонска държава, които са се борили срещу фашисткия окупатор през Втората световна война“, каза Мицкоски. Той бил загрижен, че това интервю може да се тълкува като първа стъпка към отказ от македонското малцинство и фалшифициране на македонската история. „Предупреждавам правителството да не се заиграват с македонската идентичност, защото ще се изправи пред целия гняв на македонския народ и македонската нация, не само тук, в Македония, но навсякъде по света. Ако той обижда македонската идентичност по някакъв начин, трябва да реагираме и да го спрем. Ще бъда първият в тази битка“, заплаши той.

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.