Заради COVID: Дания ще умъртви между 15 и 17 милиона норки

Най-големият производител на кожа от норки в света, Дания, ще унищожи цялата си популация, която живее във ферми, заради мутация на COVID. Това съобщи министър председателя Мете Фредриксен.

Между 15 и 17 милионa норки ще бъдат умъртвени, заради рискове от предаване на по-резистентен щам на вируса от животните върху хората.

Решението е взето на база на изследвания на „Statens Serum Institut“, които са открили 5 огнища на COVID-19 във ферми за норки, в които при 12 заразени работници е наблюдавана значителна резистентност на вируса към антитела.

Учените се страхуват, че при контакт между заразени животни и хора може да се разпространи подобна мутация, която е по-резистентна към човешките антитела. Ако този щам на вируса не се изолира в началния стадии, то ефектът на ваксините, които се разработват в момента, може да намалее.

„Имаме задължение да предпазим хората в Дания, но откривайки тази мутация, ние трябва да вземем всички възможни мерки, за да предпазим целия свят“ коментира пред медии министър председателят Мете Фредриксен.

Във фермите в Дания живеят между 15 и 17 милиона норки. Вече е доказано, че животните могат да се заразяват с Ковид от хора, както и обратното.

Още през октомври над 1 милион норки, които попадаха в еднокилометровата зона около ферма, в която има доказан случай, бяха умъртвени.

„Решението бе взето изключително трудно, но е наложителна мярка, около която здравните власти се обединиха“ добави Фредриксен.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *