Защо в Женева плащат по 3741 евро минимална заплата?

Женева е богат град –  на Организацията на обединените нации, аукционните къщи Sotheby’s и Christie’s, продаващи скъпоценни камъни за милиони, както и със силно развитото частно банкиране.

Само преди броени дни в Женева бе въведена нова минимална работна заплата, която е най-високата в света. Тя става факт, след като населението в града гласува на референдум в края на септември.

Новата минимална почасова ставка се равнява на 22 евро или 25 долара, което би означавало и 3741 евро или 4358 щатски долара.

Защо е необходима?

Швейцарският кантон е наистина богат, но също така дава работа и на хиляди хотелски работници, сервитьори, фризьори и хигиенисти, които едва свързват двата края, пише BBC.

Когато икономиката на Швейцария затвори голяма част от заведенията и хотелите, по улиците на града се извиха опашки от хора, които чакаха пред хранителните банки.

Всъщност, хранителните банки съществуваха и преди пандемията, но продължават да са по улиците на града и днес.

Швейцария е с население от 8.5 млн. души, но от тях 600 000 са бедни.

Достатъчни ли са 3741 евро на месец?

Парите изглеждат много, но всъщност не е така, ако живееш в Женева.

Средната месечна наемна цена за стая в града е около 935 евро, здравните осигуровки са още 505, а храната e oще 467. Ако сте семейство с две деца, едва ще оцелявате.

Смята се, че новата минимална ставка е от особено значение за хора като тези, чакащи пред хранителните банки.

Дори и медицинската сестра Лаура е на мнение, че е трудно да живееш в Женева. „Аз съм на 26 години, а доходите ми едва стигат. Ето защо все още живея със семейството ми“, казва тя.

Кой ще плати сметката?

Бизнесите, предлагащи заплати под новата минимална ставка, ще трябва да дадат увеличение на служителите си. Проблемът идва от факта, че пандемията затрудни функционирането, както на хотелите, така и ресторантите.

Един от ресторантьорите разказва, че главният му готвач получава между 4600 и 5300 евро и едва смогва да плаща сметките си. „Какво трябва да направя – да им намаля часовете ли? Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против хората, които печелят по 4000 евро на месец, но в момента не можем да си го позволим“, казва Стефано Фанари.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *