Защо толкова много американци гласуваха за Тръмп?

Неправилният (катастрофален) подход на президента на САЩ Доналд Тръмп спрямо коронавируса вероятно е основната причина, довела до разминаването му с втори мандат. И все пак е изненадващо, че Тръмп спечели повече гласове от който и да е действащ президент в американската история, въпреки че не подходи особено отговорно срещу здравна криза и последвалия икономически крах, пише New York Times.

Защо маржът на новоизбрания президент Джо Байдън е толкова невзрачен в щатите, които в крайна сметка му поднесоха победата? И защо Тръмп получи силна подкрепа в онези щати, които бяха и все още са едни от най-силно засегнатите от пандемията?

Демократите, които се борят да осмислят всичко това, са приклещени в поредния кръг на взаимни обвинения: Те бяха или твърде прогресивни за несигурните избиратели с амбициозните си политики, като борбата с климатичните промени, или недостатъчно прогресивни, за да вдъхновят избирателите да ги подкрепят.

Съществуват три основни фактора, отговорни за станалото – логиката на политическата поляризация; мощта на американската икономика преди появата на пандемията; и успехът на стратегията на Тръмп да рестартира всичко въпреки растящия брой на заразените с коронавирус.

Тази шокираща стратегия се окача, че работи в полза на републиканците, дори и да не е била полезна за самия президент.

Как може Доналд Тръмп, който е отговорен за един от най-големите управленски провали в американската история, да спечели такава солидна подкрепа на последните президентски избори?

Тръмп притежава способността да използва враждебността, създадена от партийната поляризация и да пренасочи вниманието на своите привърженици от източниците на достоверна информация към откровени лъжи. Този път не му достигна шанс, но това показва, че поляризацията не е разрушила напълно способността на американската демокрация да се самокоригира.

Въпреки това желанието на Тръмп да вдигне икономиката на крака чрез намаляване на данъците, натрупване на огромни дефицити и дългове и натиска върху Фед относно лихвите успя да му спечели одобрението на милиони американци.

Но отговора на президента срещу коронавируса хвърли икономиката в дълбока бездна. И тук става интересно, особено за демократите.

Тръмп абдикира от отговорност, прехвърляйки тежестта върху щатите, повеждайки словесна война с губернаторите и кметовете – особено с демократичните такива, които отказват да рискуват живота на своите граждани, като позволят повторното отваряне на икономиката.

Тръмп успя да убеди своите привърженици да излязат навън, като превърна отказа да носи маска в символ на свободата и освобождаването от деспотизма на здравните експерти. Той определи ограниченията за бизнеса, училищата и социалните събития като заговор, целящ неговата загуба на президентските избори.

Демократите трябваше да представят конкурентна стратегия за противодействие срещу нападките от страна на републиканците. В крайна сметка бизнесът и безработните не получиха никакъв конкретен план. Демократите дори не успяха да изтъкнат провалите и грешките на администрацията на Тръмп и републиканците по отношение на здравната криза.

Вместо това те стартираха поредица от оплаквания срещу небрежността и липсата на компетентност на Тръмп, които задълбочиха икономическите проблеми на Америка. Посочването на виновника не помогна на безработните да започнат отново работа, нито на бизнеса да се върне към рентабилност.

Непростимо е републиканците да заблуждават хората да се върнат на работа, рискувайки живота си в името на парите и просперитета. И все пак тяхната кампания на дезинформация убеди милиони американци, че рискът в случая е минимален и че демократичните щати държат затворени своите училища, а работниците там стоят в домовете си, без пари и гладни.

Тръмп загуби изборите основно заради онези хора, които не се поддадоха на провокациите. Хората, които работеха от домовете си, а децата им учеха чрез таблети и лаптопи.

Именно заради задълбочаващата поляризация всяка значима идея в САЩ ще продължи да бъде ожесточено оспорвана, а грубите провали и грешки ще остават ненаказани.

По статията работи: Аспарух Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *