Какво означава изборът на Байдън за Европа

Но сега, когато той победи, какво ще означава това за Европа и нейния победен републикански кандидат Доналд Тръмп?

Как ще се отрази фактът, че Байдън е президент, на европейците?

Байдън ще поеме кормилото на най-мощната армия в света, какво ще прави с нея?

Защита: потвърждение на стари съюзи

Неговата администрация вероятно ще повтори много от двупартийните призиви, отправени в продължение на десетилетия, за да сподели тежестта повече в контекста на различните съюзи между САЩ и други държави, каза Ребека Лиснер, учен от Центъра за изследвания на сигурността в САЩ, пред „Евронюз“.

Тя също така се надява да види повторно утвърждаване на традиционните съюзи, заедно с усилията за тяхното модернизиране, така че те да бъдат „по-малко като реликви от студената война и по-скоро като вида международни инструменти, от които се нуждаем, за да се защитим срещу пълния спектър от предизвикателства пред сигурността в света през 21-ви век, много от които не са изрично военни по своя характер. “

Байдън говори за провеждането на срещата на върха на демократите през първата си година, че Лиснър казва, че той предлага по-малко автономен подход от Тръмп и дава приоритет на „демократичните съюзници и партньори“, които „отдавна са в центъра. на американската външна политика “.

Околна среда: връщане към Парижкото споразумение

Демократите проведоха кампания с конкретни политически идеи, включително тези, които ще се справят с климатичната криза, така че имаме добра представа за това, което обещава администрацията на Байдън.

Като първи символичен жест към съюзниците на страната и останалия свят, Байдън обеща да се присъедини към Парижкото споразумение възможно най-скоро.

Второ, Байдън вероятно ще се стреми да възстанови защитите и да изработи политиките, съществуващи при предшественика на Тръмп, Барак Обама.

За да направи това, Байдън обеща да похарчи 2 трилиона долара (1,7 трилиона евро), за да се справи с кризата с крайната цел на страната да достигне нетни въглеродни емисии до 2050 г.

Търговия: Не е краят на търговските войни

Въпреки че можем да очакваме промени в търговията между САЩ и ЕС, Байдън няма да сложи край на търговските войни, каза за „Евронюз“ Едуард Олдън, експерт по търговска политика в САЩ и старши член на Съвета по външни отношения.

Въпросите, които ще останат “много, много трудни” при Байдън, включват цифровите данъци, тъй като демократите са по-длъжници на цифровите гиганти в Силициевата долина като „Гугъл“ и „Фейсбук“, отколкото републиканците, добави той.

Конфликтът „Боинг – Еърбъс не изчезва. И ако погледнете платформата на Джо Байдън, той обещава най-агресивната политика. „Купувайте американско “, която някога сме виждали от президент.

“Мисля, че ще видите много интровертна Америка.”

Ще се оттегли ли тихо Тръмп?

И двамата кандидати имат право да поискат преброяване в повечето случаи, ако резултатът в дадено състояние е твърде стегнат.

Кампанията на Тръмп заяви, че ще поиска преброяване в Уисконсин и заведе дела в щатите Пенсилвания, Мичиган и Джорджия.

Съдии в Джорджия и Мичиган бързо отхвърлиха исковете там в четвъртък.

Някои от исканията на екипа на Тръмп призовават само за по-добър достъп на наблюдателите на предизборните кампании до местата, където се обработват и преброяват гласовете. Съдия в Джорджия отхвърли исковата кампания там по-малко от 12 часа след завеждането му. И съдия от Мичиган отправи дело срещу Тръмп дали достатъчен брой републикански надежди имат достъп до гласуване при отсъствия.

Адвокатът на Байдън, Боб Бауер, заяви, че съдебните дела са законовоо “без основание”. Единствената му цел, каза той, “е да им създаде възможност да изпращат фалшиви съобщения за случващото се в изборния процес”.

В крайна сметка подобни решения могат да бъдат обжалвани пред Върховния съд на САЩ, както на изборите през 2000 г. във Флорида, когато имаше спор за преброяване на гласа между Джордж Буш и Ал Гор.

Правната стратегия на кампанията на Тръмп тук е безпрецедентна.

„За първи път в историята на САЩ кандидатът се противопоставя на гласове, които иначе биха били законни, само защото са получени след деня на изборите, дори ако пощенският знак показва, че гласуването е подадено по-рано или по-късно. в деня на изборите “, каза пред „Еуронюз“ Норман Уилямс, професор по конституционно право в университета Уилямсън.

Бившият изпълняващ длъжността шеф на кабинета на Тръмп заяви, че очаква той да се кандидатира отново за избори през 2024 г.

“Не обича да губи”, каза Мик Мълване, говорейки на уеб сесия, организирана от Института за международни и европейски въпроси в Дъблин.

Какво се случва след това?

По време на периода между изборите и встъпването в длъжност на нов президент на САЩ, обикновено около 75 дни, излизащата администрация информира наследника си в законно упълномощен преход по важни въпроси на националната сигурност, външните работи и други въпроси. .

Той също така помага на новоизбрания президент да взема решения относно персонала на високопоставени служители. Байдън ще заема около 7000 длъжности в изпълнителния клон; първите 1200, включително държавните секретари и отбраната, изискват потвърждение от Сената.

Денят на встъпване в длъжност е насрочен за 20 януари 2021 г., когато избраният президент и избраният вицепрезидент полагат клетва и встъпват в длъжност. Байдън избра сенатора от Калифорния Камала Харис за свой вицепрезидент.

Тръмп се усъмни дали ще се ангажира с мирен трансфер на власт, често избягвайки въпроси по темата, но американските медии съобщават, че неговата администрация работи с екипа на Байдън, за да се подготви за предаването./ БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *