Кои храни поскъпнаха в България?

Зеленчуците са поскъпнали най-много през последната седмица като червеният пипер е на първо място със скок от почти 20%. Вносните домати и краставици  са +8% в цената. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Междувременно най-много са поевтинели оранжерийните домати (-11.5% до 2.30 лв./кг), следвани от морковите (-7.1% до 0.65 лв./кг), зелето (-3.4% до 0.56 лв./кг) и зрелия кромид лук (-1.3% до 0.74 лв./кг).

Цените на едро на хранителните продукти поевтиняха за втора поредна седмица с 1.04%, след като в предходната се понижиха по-слабо, с 0.25%. Преди това, в първата седмица на ноември храните поскъпнаха с 2.92%.

При плодовете на седмична база ДКСБТ отчита поевтиняване при бананите и лимоните. Без промяна в цената са ябълките, а е поскъпнало само гроздето (+9.4% до 1.52 лв./кг).

От началото на извънредното положение, 13 март, до момента, храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поевтинели с 2.36 на сто, а от началото на настоящата година цените са спаднали с 4.80%.

При млечните, месните и другите селскостопански продукти на седмична база най-много са поскъпнали малотрайните колбаси,

вкл. и шунка (+5.3% до 5.19 лв./кг), следвани от фасула (+2.6% до 3.54 лв./кг), захарта (+2.2% до 1.37 лв./кг), брашното тип 500 (+2.1% до 0.98 лв./кг), замразеното пиле (+2.1% до 3.96 лв./кг), олиото (+1.9% до 2.62 лв./л), оризът (+1.8% до 2.31 лв./кг) и краве сирене (+0.4% до 7.00 лв./кг).

Три продукта са без променени цени: яйцата, пилешките кренвирши и трайният варено-пушен салам. Най-много е поевтиняло пакетчето масло от 125 грама, следвано от лещата.

 standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *