„Музикаутор“ влезе в спор с HBO GO у нас

Организацията за колективно управление на авторски права в музиката „Музикаутор“ обяви, че е завела три иска към дигиталната видео услуга HBO GO, както и към телекомуникационните оператори в страната, заради неплащани в продължение на пет години права за музикално съдържание.

Новината беше обявена на пресконференция на „Музикаутор“ днес. Припомняме, че през септември Румяна Колева, мениджър „Дигитално лицензиране“, Международни отношения, в организацията, обяви в Update подкаст, че дружеството все още се бори с проблеми с част от дигиталните платформи у нас, а една от тях е HBO GO.

Зведените искове са три, всеки от които е с материална претенция от 210 хил. лева. Те са насочени както към HBO България, така и към HBO Europe и трите телеком оператора у нас, а проблемът се простира и към кабелните оператори, които имат договори за пространение на услугата. От организацията твърдят, че става дума за споделена отговорност.

По думите на „Музикаутор“ HBO България е уредила правата за директното интернет разпространение (т.нар. OTT услуги). Реалният казус е свързан с правата за ползване на услугата през мобилните оператори, която обхваща голям процент от потребителите на HBO GO у нас.

Преговорите между страните се водят от 2016 г., разкри председателят на Управителния съвет на „Музикаутор“ Ясен Козев, допълвайки, че досега не се е стигнало до решение.

Румяна Колева сподели още, че макар преговорите да са започнали позитивно през 2016 г., казусът се е задълбочил. От „Музикаутор“ твърдят, че HBO България прехвърля отговорността на телекомите, защото има подписани с тях договори по отношение на правата, но реално платформата е крайният ползвател, ето защо исковете са и към нея.

“Смятаме, че случаят не е представен коректно от „Музикаутор“, коментираха от HBO България пред Investor.bg, без да споделят повече подробности. Investor.bg изпрати запитвания и до телекомите – A1, Vivacom и Telenor, и очаква техните коментари по случая.

Министерството на културата също се е намесило във въпроса, но само в ролята на посредник в преговорите между страните и до момента не е наложило никакви санкции, уточниха от „Музикаутор“.

Сдружението твърди, че е намалило финансовите си условия над три пъти за общия период на преговорите, но все още няма нито един договор с оператор по въпроса.

Организацията твърди, че се е обърнала към чешките органи, защото HBO Europe е базирана в Чехия, но все още няма отговор. Нанесените щети за периода са между половин и 1 млн. лева, допълват от „Музикаутор“.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *