Няколко сценария за изхода от изборите в САЩ

Макар че ситуацията все още е объркваща, има няколко ясни сценария за това как може да се развият изборите в САЩ. Решаващи за резултата от изборите сега са шест щата, в които все още няма резултат: Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания в Средния Запад, плюс Джорджия и Северна Каролина на Източния бряг и Невада на запад.

През 2016 г. само Невада гласува за демократите, мнозинството гласоподаватели в останалите пет щати гласуваха за Тръмп по това време.

В момента Тръмп води в Северна Каролина, докато Байдън е начело в Невада. Нека предположим, хипотетично, че и двата резултата бъдат потвърдени. И че Байдън и Тръмп печелят по един от двамата индивидуално назначени електори в Мейн и Небраска – единствените щати, които не присъждат всички свои избиратели автоматично на единия от кандидатите. Тогава ще се получи следното:

Джо Байдън със сигурност ще има 244 електори, така че ще му трябват още 26, за да стигне до 270, които са минимално необходими за победата на изборите.

Доналд Тръмп ще има 232 електори, с 38 по-малко от необходимите 270.

В Джорджия, Пенсилвания и Мичиган Доналд Тръмп води според актуалните преброявания, а в Уисконсин почти сигурно ще спечели Байдън. Ако тези резултати се задържат, Доналд Тръмп ще има 284 електори – и ще бъде преизбран.

Така че Байдън не само трябва да запази преднината си в Уисконсин (10 електори), той трябва да спечели още 16 електори. Трите щата Джорджия, Пенсилвания и Мичиган изпращат най-малко 16 електори в Изборната колегия. Така че за да спечели Байдън, би било достатъчно, ако изпревари Тръмп само в един от тези щати.

Сега Байдън залага на добри новини от Мичигън и Джорджия, макар че засега Тръмп води. В Мичиган (при 92% преброени гласове) в момента Тръмп води с едва 2000 гласа, или 0,05%, но преднината му непрекъснато спада. А гласовете, които все още липсват, ще дойдат главно от градове и предградия, където е гласувано предимно по пощата и се счита, че демократите имат предимство.

Така че тук можем да наблюдаваме на живо много често споменаваната blue shift: промяна на резултатите, при която при късното броене постепенно преднината на Доналд Тръмп се стопява в полза на Джо Байдън. Въпросът сега е дали Байдън може да събере достатъчно гласове в останалите избирателни райони, за да изпревари Тръмп.

 

Положението в Джорджия е подобно, но по-малко оспорвано. Там Тръмп водеше с около 100 000 гласа, или 2,2 процента при 92% преброени гласове. New York Times все още дава на Байдън малко по-добри шансове от тези на Тръмп да спечели най-много гласове в Джорджия в крайна сметка – те изчисляват вероятността в крайна сметка Байдън да изпревари Тръмп на 64 процента.

Темата за изборите в САЩ може да следите тук

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *