„Олинеза” е глобена с 1.5 млн. лева за заблуда на потребителите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба в размер на 1,48 млн. лв. на „Олинеза Премиум“  заради заблуждаващия етикет „Домашна майонеза”.

Всеки потребител би очаквал продукт, именуван като домашен, най-малкото да бъде изготвен по домашна рецепта и да съдържа суровини присъщи на домашно приготвената храна. Измамата извършена от фирма „Олинеза” е очевидна. На етикета освен прилагателното домашна е изобразено яйце, а всъщност е използван яйчен прах, който е промишлен продукт. Освен това имайки пред вид мащабното производство на този хранителен продукт е невъзможно то да мине без употребата на  хранителни добавки или консерванти, които се използват задължително в хранителната промишленост за увеличаване на времето на годност на продуктите. Това е изписано с дребни букви на етикета на горе упоменатия артикул.

Как се стигна до глобата на „Олинеза”

Първоначално КЗК отсъжда, че нарушение няма, тъй като „ползването на прилагателното „домашна“ в наименованието на продукта майонеза не е в състояние да въведе в заблуждение потребителите по отношение на мястото на производство на продукта, тъй като същият се предлага в големи количества в магазинната мрежа на страната и мнозинството от потребителите вероятно не предполагат, че е приготвен в домашни условия“ – или „сготвени лично от собственика, управителя или членовете на семействата им“, както се посочва в решението. Въпреки благоприятното за тях решение, „Олинеза“ сменят моментално името на продукта и премахват прилагателното „домашна“. Решението обаче е обжалвано и преминава през Административния съд, а по-късно и през тричленен състав на Върховния административен съд, които, общо казано, са съгласни с КЗК. След поредно обжалване обаче петчленка на ВАС решава, че нарушение все пак има. Съдиите също не смятат, че потребителят може да бъде заблуден, че майонезите са „сготвени лично от собственика, управителя или членовете на семействата им“, но виждат проблем заради съставките, които са изрично упоменати върху всяка една опаковка. Ето какво казват те, в резюме от КЗК: „В този смисъл, петчленният състав не споделя становището на КЗК и на тричленния състав, че потребителите, виждайки наименованието на процесния продукт като домашен, не са били заблудени относно съставките, от които е произведен, тъй като те подробно са описани в етикета на продукта, като съдържание. Потребителят би очаквал продуктът, именуван като домашен, да съдържа съставките на такъв. Противно на приетото в оспореното решение нито е обичайно, нито е толкова достъпно, потребителите да използват яйчен прах при приготвяне на домашна храна вкъщи. Такъв продукт не се предлага свободно в магазинната мрежа и няма практика за използването му в домашни условия. Поради изложеното, като е именуван един продукт като домашен, дори и да предполага, че не е изготвен в домашни условия, потребителят има очакване, същият да бъде приготвен със съставките, с които би бил приготвен в домашни условия, още повече предвид изобразеното на етикета на продукта яйце, а не яйчен прах.

Следователно, според съда наименованието на процесния продукт като домашен, при положение, че нито е изготвен в домашни условия, нито е приготвен по домашна рецепта, въвежда в заблуждение потребителите относно съществени качества на продукта и представлява форма на нелоялна конкуренция“. Първоинстанционният съд подчертава, че „в случая не следва да се подценява средния потребител на хранителни продукти, тъй като е логично, че след като те се предлагат в големи количества в търговската мрежа, същите е невъзможно да са произведени без употребата на хранителни добавки или консерванти, които се използват задължително в хранителната промишленост за увеличаване на времето на годност на продуктите, разпространявани в търговските обекти, което обстоятелство е точно изписано на етикета на съответния артикул“, но аргументът не минава пред ВАС. С пълният текст на решението на Комисията може да се запознаете тук. В крайна сметка КЗК променя мнението си, след като производството е върнато от ВАС, и постановява глоба от 4% от нетните приходи от продажби на „Олинеза“ за 2019 г., които са в размер на почти 37 млн. лв. Настоящото решение на КЗК също може да бъде обжалвано пред Административен съд-София област.

Документи по казуса „Олинеза”

АКТ-950-19.11.2020

Решение № АКТ-973-19.11.2020
  • Дата на решение: 19.11.2020 г.
  • Произнасяне: разрешава концентрацията без условия();
  • Правно основание: –
  • Номер на производството пред КЗК: КЗК/753/2020
  • Вид производство: ЗЗК
  • Предмет/подпредмет: Контрол върху концентрациите между предприятия
  • Инициатор(и): „СОФ КЪНЕКТ“ АД
  • Ответник(ници): –
Дата на публикуване: 25.11.2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *