Опасно безводие във все повече райони

Сушата води до все повече проблеми с водоснабдяването в страната. Заради малкото валежи това лято много от язовирите и реките са с намален обем. Все повече населени места изпитват сериозни проблеми, а някои села от лятото са на режим.

 

 

Проблемът с водата става все по-сериозен в цялата страна. Според данните на Министерството на околната среда и водите огромна част от язовирите, които служат за водоснабдяване, са с много нисък обем на запълване. Същото се отнася и реките, покрай които са построени голяма част от кладенците за водоснабдяване както на големите градове, така и на по-малките села.

 

 

Данните сочат, че през месец септември оттокът на реките в страната е бил с една пета по-малък от този през миналата година по същото време, коментира Нова телевизия.

 

 

Заради сушата и кладенците, от които ВиК доставя вода, са на критичен минимум.

 

 

Изгледи скоро да има достатъчно валежи, които да напълнят язовирите и реките, няма. „В източна България валежите през лятото бяха много малко, почти никакви. Валежи през месеца очакваме по-скоро през третото десетдневие, към края на второто и началото на третото”, казва Мариана Попова от НИМХ.

 

 

Заради промените в климата експертите препоръчват водата да се пести. В Хасковска област например половината от водата изтича, преди да стигне до чешмите. „Както всички знаем, една много голяма част от водата се губи по довеждащите водопроводи. Това според мен е начинът, по който да запазим този ресурс. Водата ще става все по-ценна през идните години и е безобразие ние да не реагираме в тази посока”, категорична е д-р Стефка Здравкова – областен управител на Хасково.

 

 

За подмяната на водопроводите са нужни много средства, които към момента липсват.

 

 

Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *