Осмата Нощ на театрите събира творци онлайн

За осми път европейската Нощ на театрите в България инициира и продуцира специални събития и активности, които подкрепят основното послание. Въпреки динамичната година, Нощ на театрите ще създаде интересно и актуално съдържание, вдъхновено от посланието „Едно място, което ни събира“, научи ДУМА от Мария Панайотова и Катерина Миланова. Организатори са фондация „Арт проджектс“ и асоциация „Информбюро“.

Откритото 6-часово студио „Една среща, която ни събира“ ще представи в онлайн пространството актьори и режисьори, които ще споделят какво ги вдъхновява в тази пандемична година, готови ли сме за новото театрално бъдеще и как се променя театърът, има ли онлайн възможности, които театралното изкуство трябва и може да използва, за да привлече повече млада публика. Събитието е на 21 ноември от 11.30 ч. във фейсбук страницата на Нощта. Водещи ще бъдат Анна Ангелова, Инес Павлова и Стефан А. Щерев. Преки включвания от няколко града ще покажат как се случва Нощта там.

Онлайн срещата на любимите творци с почитателите на театралното изкуство в България и по света се реализира с приятелската подкрепа на STREAMER.BG. Домакин ще е новото пространство за събития в София – BLVD 138.

Символичното начало на осмата Нощ ще бъде поставено в 10 ч. на 21 ноември с онлайн излъчване на детското представление „Хензел и Гретел“ на Симона Нанова и Емил Пеняшки. В него за първи път ще има жестономичен превод, за да могат повече деца в и извън България да се докоснат до магията на театъра. Жестономичната адаптация ще бъде осъществена благодарение на фондациите „Заслушай се“ и „Силата на глухите деца“ по инициатива на STREAMER.BG и Сити марк арт център.

БНТ подкаст e основният информационен канал на инициативата тази година. На страницата на БНТ, както и на всички аудиоплатформи (SoundCloud, Spotify, Google и Apple Podcast), обществената медия ще публикува актуална информация.

Старозагорската опера се включва с извънредно предаване на живо от залата на театъра със специалното участие на звездата на Метрополитън опера – баритона Желко Лучич. Той идва за първи път в България по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Именитият певец ще гостува в премиерата на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди, с която ще се открие 51-вото издание на ФОБИ.

Продукцията „Мазе“ по разкази на Константин Величков е с участието на младия актьор Анатоли Ставрев, Теодора Атанасова (виолончело) и под режисурата на Ованес Торосян. Премиерата в София е на 20 ноември в 20.20 ч. в клуб „Maze“. Проектът се осъществява с приятелската подкрепа на КЦМ АД – Пловдив.

Фотографската изложба „Нощни персонажи“ за осми път ще представи един по-емоционален поглед към театралното изкуство, вдъхновен от посланието „Едно място, което ни събира“. Любезен домакин на фотосесията е Сатиричният театър. Новата серия от фотографии, заснети от Диляна Флорентин в екип с гримьора Слав Анастасов и с „The Smarts“, е представена в UniCredit Studio на пл. „Света Неделя“ в София до 11 декември с вход свободен.

Главни герои в изложбата са Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Константин Еленков, Боряна Братоева, примабалерината Марта Петкова и премиерсолистът Никола Хаджитанев.

Представления на живо и онлайн е подготвил театърът към НБУ – както за малките зрители, така и за големите почитатели на театралното изкуство, а сред заглавията са „Сън в лятна нощ“, „Ние, врабчетата“, „Нещо ме гризе“ и др. А в 15 ч. ще има и онлайн уъркшоп „Как да си направим театрална маска?“

Драматично-кукленият театър в Плевен е подготвил седем спектакъла, а театралният маратон ще започне от сутринта на 21 ноември и за първи път ще продължи до полунощ с моноспектакъла „Harlem Shake“ от 23.30 ч. – автор и режисьор е Ованес Торосян. Актьорът ще представи седем образа на хора, които подминаваме на улицата, от автобуса, квартала или от съседния вход. Вълнуващи разкази за техните възгледи, мечти и принципи.

Нощ на театрите в България е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г. и се реализира с подкрепата на КЦМ АД, RIU Pravets Golf & SPA Resort, Uva Nestum Wine&SPA, Biograph, DIVA, „The Smarts“, SHOOT, UniCredit Studio, STREAMER.BG, Mинистерството на културата и Националния фонд „Култура“.

Всичко актуално и цялата програмата може да се следи в официалния сайт https://theatresnight.org/home, във фейсбук https://www.facebook.com/TheatresNight/ и инстаграм https://www.instagram.com/theatresnightbulgaria/, както и във Viber Community-то на инициативата https://invite.viber.com/?g2=AQBTTymQBsPJrUmbjld7NwRV5zPX5Zxfi5cwjTGjGRrVlW%2F7UEnbZJ0Jq2%2FLPibi&lang=en. Поради динамичната обстановка са възможни промени в обявената програма, уточняват организаторите. На всички места, на които ще се провеждат представления, ще бъдат спазвани мерките и предписаниятя за безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *