Отровното трио: Променяме протеста

Дойде време да променим протеста и надградим, за да постигнем целите си. Ние ще променим всекидневния протест и ще обърнем внимание на важните неща. Това обяви от протестната трибуна адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ в 116-я ден на антиправителствен протест, предаде репортер на БГНЕС.

От своя страна Арман Бабикян заяви, че ще продължат да оказват натиск върху системата на мутрите докрай и отбеляза, че целите на протеста не са се промени от ден 1, а именно – оставка на Бойко Борисов, оставка на Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори.

Ако Борисов настоява, а виждаме, че го прави, да проведем битката на друг терен и там ще го победим, закани се Бабикян и обяви, че в четвъртък в 12 часа на обяд, посред бял ден, ще има нова акция.

Всеки от вас може да донесе старите изтъркани обувки на своите приятели, които избягаха от България и да ги хвърли пред Министерски съвет. Повече от 2 милиона българи избягаха, ние ще донесем обувките им и ще ги хвърлим пред входа на Министерски съвет, каза Бабикян.

Николай Хаджигенов съобщи, че има още една важна причина, поради която е взето решението да превърнат протестните вечери в други форми на съпротива.

“Трябва да съхраним способността на българските лекари и сестри да се справят с вълната от болни. Предприемаме този ход от уважение към нашите спасители с бели престилки и с омерзение към властта на мафията. Смятаме за лицемерно да критикуваме съсипаната здравна система и в същото време да създаваме риск от заразяване, дори на един човек от вас! Властта се страхува да поеме тази отговорност, защото ще получи политически обвинения и ще загуби още повече от своя рейтинг. Затова отговорността ще поемем ние, Триото и гражданите, както ще приемем и ругатните по свой адрес. Човек трябва да има силата да избира между рейтинга и дори един човешки живот. Борисов няма тази сила и е потънал в страх! Ние я имаме!

През всички дни на този площад сме давали да се разбере, че сме срещу насилието. Правихме живи вериги, превързвахме хора, гонихме провокатори, пазихме и деца, и старци, и полицаи. Днес не можем да провокираме нещастие и болест дори на един човек на площада, защото от тук минават хиляди, десетки хиляди българи. Това е и солидарност с изнемогващите лекари, сестри и медицински персонал, които буквално живеят на работните си места. Те също ни подкрепяха на протеста тук месеци наред”.

Бабикян, Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, който тази вечер не присъства на протеста, заявиха още, че ще продължат с обиколките в страната и сформирането на комитети, както и набирането на доброволци.

По-рано протестът премина в духа на днешния Ден на народните будители, като от трибуната нямаше критички речи към управляващите. Протестиращите влязоха в ролята на четци на мислите и словата на онези българи, които са оставили следа в нашата история – или с думите си, или с действията си, но са успели да покажат посока на народа.

Алеко Константинов:

„Да ти кажа ли правичката? И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…“

Захарий Стоянов:

“Днешната наша свобода има безброй мъченици – херои, българи, наши братя, които умиха лицето на България и направиха да пригърми името българин по четирите края на света; стъпиха презрително на всичко свое частно, гордо и неустрашимо издигнаха глава против силния тиранин. Всичко това те направиха, не че бяха ходили в Париж да си изострят ума, но че бяха честни, имаха воля железна, характер несъкрушим и обичаха горещо своето отечество.”

Христо Ботев:

“Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество!”

“Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата.”

“Аз съм готов за целта да употребя всичките страшни средства, освен подлостта и лъжата, защото преди всичко трябва да сме човеци, после вече българи и патриоти…”

Васил Левски:

“Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.”

Г.С. Раковски:

“Нашата свобода от нас зависи! Нека всеки запише дълбоко в сърцето си за свята възторгна реч – свобода или смърт”

Прочетени бяха още словата на Паисий Хилендарски, Свети Иван Рилски, Кольо Фичето, Любен Каравелов, Иван Вазов, Петко Славейков, Евлоги Георгиев, Атанас Буров и други.

Адвокат Николай Хаджигенов бе подбрал цитати от юриста и университетски преподавател доц. Кристиан Таков, който почина през 2017 г. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *