От 2021 г. шофьорите могат да запазват регистрационните номера за други свои коли

От следващата година собствениците на моторни превозни средства ще могат да заявяват запазване на регистрационния им номер за други моторни превозни средства от същата категория при прекратяване на регистрацията преди прехвърляне на собственост.

Таксата за услугата се предвижда да е 500 лева – колкото струва и табелата с регистрационен номер с 4 еднакви цифри или цифри и букви по желание.

Това предвиждат предложения за промени в наредбата за регистриране, отчета, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета и Тарифа №4 за таксите, коино се събират в системата на МВР.

Промените се предлагат заради последните поправки в Закона за движението по пътищата, посочва вносителят. Срокът за подаване на становища по текстовете, публикувани на портала за обществени консултации strategy.bg, е 2 декември т.г.

Срокът за запазване на регистрационния номер се предвижда да е 6 месеца. След изтичането му той няма да може да бъде използван, предвиждат още текстовете.

Собствениците на моторни превозни средства ще декларират желанието си да прехвърлят регистрационен номер, като част първа и част втора от свидетелството за регистрация на автомобила ще се перфорират и ще се върнат на собственика, т.е. регистрацията ще се прекратява.

Регистрационните табели ще съхраняват в съответния сектор „Пътна полиция“.

С промени в същата наредба се предлага регистрационните табели на електромобилите да са със зелен цвят на бял светлоотразителен фон.

Предвижда се също така информационен обмен между информационната система на Нотариалната камара и информационната система на МВР да не се извършва в случаите на промяна на собствеността, когато регистрацията на съответното превозно средство е прекратена.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *