Петя Аврамова: „Зелена България“ е програма за енергийна ефективност

В тази ситуация не трябва да се политиканства, трябва да бъдем отговорни и единни, за да се справим. Това коментира регионалният министър Петя Аврамова, която изкара 10 дни в изолация.

„Надявам се експертите да вземат най-добрите решения и ние като политици да се съобразим с тях, така че да запазим живота и здравето на хората“, заяви Аврамова в ефира на „Здравей, България“. Тя даде подробности и за стълба „Зелена Българи“.

„Няма безплатни дейности. Това е програма за енергийна ефективност. Ще включва изолация, подмяна на дограма и топлоизолация на покрив. Тази програма ще включва и интелигентни решения – възобновяеми източници на енергия“, обясни Аврамова. Ще има съфинансиране – 5 или 10%, но то ще бъде поето по други механизми. Разработват се четири варианта.

„За нас е ясно, че хората ако трябва да извадят дори 5-10 лв. от джоба си, винаги ще има в един вход някой, който да блокира нейното изпълнение. Ние не искаме да бъде блокирана“.

Програмата трябва да стартира през април 2021 г. „Първите 2 години трябва да бъдат договорени голяма част от средствата“, обясни министърът.

Относно строителството на магистрала „Хемус“ Аврамова обясни, че до момента има осигурени средства за пътя до Велико Търново, както и частично за 7-ми и 8-ми участък, където сега върви проектантска дейност.

„До този момент не мога да кажа колко ще струва магистралата от Боаза до Буковци и Белокопитово, където се работи в момента, тъй като нямаме изготвени технически проекти за целия участък, добави тя.

На „Струма“ е прокопан 2/3 от тунела „Железница“, работи се и на моста преди това. „За Кресненското дефиле има процедура за избор на изпълнител“, каза министърът.

Днес може да бъде пуснато и движението по ремонтираните 12 км от „Тракия“ в посока Бургас. Общо 53 ще бъдат ремонтирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *