Почти невъзможно е личен лекар да издаде направление за PCR тест

Получаването на направление за безплатен PCR тест се оказва спорен казус през последните дни, след като стана ясно, че за целта трябва да имаме поне 5 от симптомите на коронавирус – температура, кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус и обоняние, затруднено дишане, мускулни болки и кислородно насищане по-малко от 92%.

„Пациенти влизат в болница с по-малко симптоми. Ако чакаме петте симптома, ще бъде късно да ги отделим вкъщи, те ще са разнасяли заразата дълго време“, коментира пред Би Ти Ви д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Тя уточни, че това предложение не е обсъждано с БЛС и прави издаването на направление за PCR тест от личните лекари почти невъзможно.„Националната здравноосигурителна каса организира лотария – познайте пет симптома на COVID-19 и спечелете направление за PCR от своя лекар“, иронично допълни д-р Николова.Тя обясни, че за електронно направление не е нужен интернет – пациентът получава код от общопрактикуващия лекар, който трябва да каже заедно с името си в лабораторията.

Лекарката призова хората преболедували COVID-19, които отговарят и на други изисквания, да дарят плазма. Тя е нужна за тежко болните от коронавирус. Днес Центърът по трансфузионна хематология в София ще работи извънредно цял ден.

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *