Резервациите за Нова година – любов, но без обвързване

Епизодични резервации с условие за връщане на пари. Така изглежда ситуацията при туроператорите, които предлагат, макар и в свит вид, традиционните минипътешествия за почивните дни около Нова година. Неизменна почти част от офертите този път, е да се покрие цената на PCR теста, ако в съответната дестинация се изисква.В трите зимни курорта нямат голяма надежда да посрещат чужденци, разчитат на българите, но с ясното съзнание, че те не могат да компенсират потока отвън.Ресторантьорите живеят с надеждата, че някак си в началото на декември ситуацията с коронавируса ще се успокои и тогава хората ще започнат да резервират новогодишните си тържества. Макар още преди настоящите пикове на заразата здравните власти да призоваваха хората да отбележат Коледа и Нова година само в рамките на собственото си домакинство.

Пътешествие ли?

Немалко хора използват възможността да попътуват в почивните дни около Коледа и Нова година. Оферти и тази година има, но при задълбочаваща се зараза глобално плановете за пътешествие изглеждат все по-нереални.

 

„Много малко са екскурзиите, ще има движение, но повече вътре в страната, в къщи за гости, по големите курорти. Големият въпрос е какво става след Нова година, защото при липса на туристи някои хотели дори няма да отворят“, обяви Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

 

Допълва, че при силно изострена конкуренция малко фирми предлагат екскурзии в чужбина – основно до Турция автобусни, а някои планирани чартъри е изобщо под въпрос дали ще се състоят до топли дестинации като Малдивите, Тунис, Египет, при това в силно свити обеми до един-два. Става дума за 20-30% от обема на това, което обичайно имаме като бизнес, допълва той. Посочва, че ако в нормално време се предлагат 50 дестинации, то в момента са пет, предлагани при огромна конкуренция между туроператорите.

 

Негови колеги напомнят, че към момента в Турция заведенията са длъжни да затворят преди полунощ, така че засега никой техен партньор не може да гарантира новогодишно тържество.

 

Записването се очаква да е в последния момент дори само заради изискването за PCR тест, въпреки че това означава по-скъпи самолетни билети. Освен това туристите се записват под условие, ако не могат да пътуват поради болест, да им се върнат бързо парите.

 

Някои туроператори са оставили оптимизма настрана и изобщо нищо не предлагат за времето около Нова година заради големите неясноти около заразата и невъзможността тепърва през декември да се обявяват екскурзии. А и сега нито може да се разчита на кой-знае какви резервации, нито може да се гарантира, че предлащане към хотелиера няма да означава блокиране на парите задълго, ако пътуването не се състои.

 

„Задраскваме нещата и в България, и за навън“, обявява Свидна Динева, член на управителния съвет на АБТТА и управител на „Лоял травел“. Според нея няма смисъл да се организира нещо за чужбина заради високата несигурност. „В България по може да се реагира, ако нещата са спокойни през декември“, обяснява тя. „Трябва да сме готови за всичко. Никой не гарантира, че след Нова година ще има пазар“, допълва Динева.

 

 

Ние сме в безтегловност, нито е да създадем нещо ново, ние реално нещо можем да направим

Свидна Динева,

туроператор

Ситуацията ще стане ясна, в 12 без 5

По традиция в България резервациите за посрещане на новата година в ресторант не се правят от твърде рано, но началото на ноември определено е време за това, особено за по-желаните заведения. С днешна дата обаче на фона на затворените нощни клубове без перспектива кой, как, дали изобщо и кога ще работи, никой не се хвали да има резервации. Емил Коларов, председател на Съюза на заведенията, казва, че дори не са правили проучване по въпроса сред членовете си. „Ситуацията за Нова година ще стане ясна, когато се разбере как ще се работи. Ние сме подготвени, някои са готови с офертите и очакват клиенти, гледат да спазват всички разпоредби“, обясни той.

Изрази надежда, че до декември ще приключи пикът на заразата и хората малко ще се успокоят. „Съмнявам се хората рязко да спрат да празнуват всички празници и да се откажат от целия си живот“, допълва той. Надява се ситуацията да се подобри, защото „трябва да бъдем оптимисти в крайна сметка“. Напомня, че с колегите си броят годината за нулева, засега, и е въпрос на оцеляване да имат работа по празниците.

На ски пистата не е като на плажа

В Боровец очакват сключените през миналата година договори с британски туристи да отпаднат, а за момента имат само резервации от българи, каза пред „Дневник“ Маргарит Цонев, изпълнителен директор на хотел „Ела“ в курорта и член на управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

И тук повече резервации се очакват по-късно, защото всеки изчаква да види как ще се развие ситуацията с вируса. И Цонев, подобно на Коларов, се надява пикът на заболелите да отмине сега и преди Нова година хората да се чувстват по-спокойни да си направят планове.

Освен това потенциалните гости са много чувствителни на тема предплащане на евентуалния си престой. „Хората не са склонни да рискуват с парите, а хотелите не търсят такъв тип гаранция, така че идеята сега е да няма такъв тип обвързване“, коментира той.

Оценката му е, че трудно може да се говори българските туристи да компенсират липсата на чуждестранни както в известен смисъл се случи през лятото. Обяснява, че за разлика от морето, зимните занимания са доста по-скъпи. „До плажа лесно можеш да отидеш – един чаршаф и четири камъка и си на плаж, а тук никой няма да дойде, за да постои на пистата“, илюстрира положението той.

Не се наема да прави прогнози за очаквания спад, но според него той със сигурност ще надхвърли 50% по отношение на нощувките.

И в Пампорово резервациите вървят трудно, основно от българи са и не са „особено много“, казва пред „Дневник“ Мариян Беляков, изп. директор на „Пампорово Мечи чал“. Към момента в управляваните от дружеството хотели се отчита спад на резервациите с 50-60% спрямо миналата година.

Той също казва, че няма как българските туристи да компенсират срив при чуждестранните, но в тях е надеждата на бранша за оцеляване. Допълва, че очаквания по-малък брой туристи не сваля разходите на хотелиерите и тези за инфраструктурата, които са много големи.

Към момента не е известно и колко хотели изобщо ще отворят. За тези на дружеството засега е сигурно, че всички ще работят. Тук обаче се изисква предплащане за резервациите. Трябва да планираме заетостта, програмите, изхранването, а и след последните фалити на туроперати има много сериозната вътрешна задъжнялост на бранша, обяснява той. Смята, че предплащането е при такива условия, че да се гарантира защита на интереса и на двете страни.

В Банско по традиция декември е много силен като се започва още от Никуледн, мине се през отбелязвания на 8 декември студентски празник и се стигне до Нова година. Сега ситуацията е такава, че има само запитвания, но никой още не капарира – нито българи, нито чужденци, казва Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в града. „Винаги има условност заради евентуално налагане на карантина и тази условност виси като меч над бизнеса“, казва той. Отново изтъква тезата на много представители на туристическия бранш, че няма нито един болен в хотелите и че браншът осъзнава отговорността към здравето на хората и разчита всички да осъзнаят собствената си.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *