Рика Ман-Вархеди Магнитният хълм

На 17 ноември разгръщаме романа „Магнитният хълм“ на унгарската писателка Рика Ман-Вархеди, носителка на Европейска награда за литература през 2019 година. Книгата ще бъде представена онлайн на 18 ноември, сряда, с участието на авторката.

Магнитният хълм“ (превод: Светла Кьосева, 392 стр., цена: 20 лв.) е роман за маргиналността – социална и интелектуална, за феминизма, женското писане и сексуалността, за знаците от миналото, които ни определят и днес. През лятото на 1999 г. Еникьо Бьорьонд – феминистка и обещаващ социолог, се завръща от Ню Йорк в Будапеща с намерението да напише голям социологически труд за „нищетата на унгарците“ през призмата на маргиналните групи. Ще се справи ли Еникьо със социалните и психологическите блокади, в които попада? Томаш Богдан е талантлив социолог и любим университетски преподавател. Отношенията му с Еникьо прерастват в сложна интимна връзка, белязана от съмнения, ревност и чувство за вина. Възможна ли е развръзката? В същото време студентката Рика – в ролята на медиатор – размишлява за клопките на желанието да станеш интелектуалка и да пишеш като жена. Какво е решението?

Рика Ман-Вархеди е унгарска писателка, родена през 1979 г. в Румъния. От 1992 г. живее в Унгария. Първият й сборник с разкази „Нещастие в квартал „Аврора“ (2014) е отличен от сдружението на младите писатели Клуб „Атила Йожеф“. През 2015 г. участва във Фестивала на писателите дебютанти на Международния панаир на книгата в Будапеща. Голям успех й носи романът „Магнитният хълм“, за който получава Европейската награда за литература (2019).

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *