Северна Корея слага мини по границите си като мярка срещу коронавируса

Северна Корея поставя противопехотни мини по границите си, съобщава южнокорейската информационна агенция Йонхап, която се позовава на източници от разузнаването. Това действие е оправдано като мярка за борба с коронавируса.

Според разузнавателната служба властите в Пхенян се опасяват, че ако вирусът проникне в страната, ще има катастрофални последици за и без това слабата здравна система. От службата са съобщили това на закрито заседание на комисията по разузнаване в парламента в Сеул.

„Тъй като не разполага с физически или технически средства да се справи с коронавируса, Северна Корея е обзета от нещо като коронавирусен травматичен синдром“, заяви депутат, цитиран от Йонхап.

Според Пхенян, ако коронавирусът проникне в страната, до 500 хил. души могат да загинат. Законът за извънредното положение в Северна Корея предвижда смъртни присъди за служебните лица, които не предотвратят разпространението на заразата. Освен това в него е предвидено спирането на всички доставки към страната.

Като резултат от спорните мерки, приети от Пхенян, през септември край спорната морска граница между Северна и Южна Корея беше застрелян южнокорейски държавен служител. След това тялото му е било изгорено. Според властите – за да не допусне разпространението на COVID-19 в страната.

В началото на октомври севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че е благодарен, защото „нито един човек“ в страната не се е заразил с COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *